Loni se tady uskutečnilo o 24 porodů méně než v roce 2012, oproti roku 2008 je to však dokonce o 244 méně.

Vrchní sestra gynekologicko porodnického oddělení hradecké porodnice Jitka Machová je přesvědčená o tom, že za snížením počtu porodů v Jindřichově Hradci je právě celková situace ve společnosti. „Naštěstí nám  tady dobře funguje spolupráce s obvodními gynekology, takže maminky nám většinou neutíkají do jiných porodnic," zmínila.

porod na jihu Čech v roce 2013

Nejvyšší porodnost byla v letech 2007 až 2010, kdy ale do porodnic přicházely ženy ze silných ročníků z přelomu 70. a 80. let. Svůj podíl na nižším počtu porodů v jindřichohradecké porodnici má podle Jitky Machové na svědomí do určité míry i výstavba nového zařízení v Táboře v roce 2009. „Jezdilo se k nám hodně třeba i ze Soběslavi, ale co v Táboře otevřeli novou porodnici, tak se to změnilo," vysvětlila.

Samotné maminky jsou ale s péčí v porodnici ve městě nad Vajgarem spokojené. Dvě děti už tady porodila i Milena Stejskalová z Jindřichova Hradce, které se právě včera narodila dcera Marie Krátká. „Porodila jsem tady i první dítě a ani jsem neuvažovala o tom, že bych šla rodit někam jinam," říká novopečená maminka. Podle ní je hradecká porodnice výborná. „Zvlášť s novým primářem se zdá, že se to tady opravdu zlepšilo. Nemáme tady k tomu žádné výhrady," dodala.

Petra Jouzová