VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Marie Tichá: Peníze jsou pomíjivé, ale zážitky zůstávají

Dačice – Cukrářské výrobky Marie Tiché jsou vyhlášené nejen v Dačicích, ale i na Slavonicku, v Jemnici, Telči, Třešti, ale i v Jindřichově Hradci, kam je dováží do občerstvení supermarketu.

14.4.2010 1
SDÍLEJ:

Zákusky a dorty z cukrářské výrobny Marie Tiché ochutnaly i celebrity na Pražském hradě.Foto: František Vejvoda

Dačická cukrářská výrobna je natolik vyhlášená, že její pamlsky putují i do okolí

Společně se svým manželem provozuje výrobnu i cukrárnu od roku 1992. Jejich provozovna se pyšní titulem Cukrárna roku, který získali v roce 2005 od ministerstva pro místní rozvoj a Společenstva cukrářů. V roce 2007 získali ocenění za vyhodnocení spotřebitele roku Sdružení českých spotřebitelů od hejtmana Jihočeského kraje Jana Zahradníka. V roce 2008 si Marie Tichá zvýšila kvalifikaci na univerzitě v Brně na titul Mistr cukrář.

„Začala jsem se učit v roce 1968 a skončila v roce 1971, kdysi jsem pak nastoupila v Jihočeských pekárnách. V roce 1985 jsem po mateřské dovolené nastoupila zpátky a pracovala jsem jako vedoucí cukrářské výroby v Dačicích,“ vzpomíná majitelka cukrářské výrobny Marie Tichá.

Protože byl na konci roku 1991 jejich podnik zprivatizován, začínali od začátku roku 1992 společně s manželem a dvěma kolegyněmi vyrábět dorty a zákusky ve svém rodinném domku. V roce 1996 se stěhovali do nových prostor, a to nejprve v červenci do výrobny a v říjnu i do nové prodejny.

V současné době vyrábějí kolem padesáti druhů zákusků a kolem sedmdesáti druhů dortů nejrůznějších tvarů a v létě až kolem patnácti druhů zmrzlin. Zákazníci si už zvykli, že si mohou přinést i obrázek a pak si odnesou podle něj vyrobený dort, ať svatební nebo pro děti.

Pro cukrářskou profesi se Marie Tichá rozhodla už ve svých patnácti letech. „Moje maminka byla expedientka a pak vedoucí v Jihočeských pekárnách, a jak jsem za ní chodila, tak se mi to líbilo. Tenkrát se mi v patnácti vrstevníci smáli, co prý chci dokázat s cukrařinou. Většinou šli pracovat do Centropenu nebo do Otavanu šít, protože viděli, že budou mít hned příjmy. Ale mně se to líbilo a baví mě to stále a Otavan už dneska u nás provozovnu zlikvidoval,“ pokračovala Marie Tichá. Navíc díky ocenění už byli podle jejích slov se svými cukrářskými výrobky dvakrát na Pražském hradě u prezidenta při příležitosti oslav 28. října.

„Jednou jsme tam vezli šestiposchoďový dort a osm dortů dalších a 1300 malých zákusků. Známí se divili, proč to děláme, když za to nic nemáme. Nás ale nejvíc těšilo, že právě na ty naše zákusky chodily všechny celebrity, i když vedle ve Španělském sále měli zákusky od pražských cukrářů. Ty naše zmizely jako první. Peníze jsou pomíjivé, ale za ty nádherné zážitky jsem moc ráda,“ dodala s úsměvem Marie Tichá.

Každému chutná něco jiného, ale vyhlášeným pamlskem z jejich výroby jsou zejména kremrole, pak za nimi hned věnečky se šlehačkou nahoře, což není tak zcela obvyklé, větrníky, špičky, laskonky a indiány. Prostě klasika. Ale své příznivce mají i rolády nebo ti mlsnější si dají třeba duhové řezy nebo jogurtové s ovocem a další. Sympatické je i to, že nejdražší zákusek stojí devatenáct korun. Sladké má totiž navíc ráda i celá rodina včetně dcery, jejího muže i synů. „Kdybych se nedržela, abych rychle nepřibrala, tak bych sladké jedla denně, ráda ochutnávám. Děláme všechno poctivě, žádné náhražky nepoužíváme, ale krémy z vařeného pudinku, másla a vajec,“ vysvětlila Marie Tichá.

Ještě v roce 2008 vyráběli podle jejích slov naplno. Ale i když je krize a zákazníků ubylo, netíží je dnes už splátky úvěrů a úroků, které si na počátku museli na své bedra vzít.
„V současné době máme vlastní rozvoz, šest zaměstnanců a v sezoně osm, většinou zaučujeme i učně podle toho, jak se dohodneme se školami. Manžel má pak na prodejně ještě prodavačku. Dcera je také vyučená cukrářka a za rok jí končí mateřská dovolená, má tři kluky, tak bude určitě ve firmě pokračovat, až bych šla do důchodu, ale zatím se tam nechystám,“ uzavřela Marie Tichá.

Autor: Stanislava Koblihová

14.4.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Takto to vypadá  v některých lesních lokalitách Vojenských lesů a statků.
5

Lesníci varují před vstupem do lesů

Ilustrační foto. Pátrací akce.

Pohřešovaný pospával v lese mezi lahvemi

Je rozdíl, jestli syn vstává do školy nebo na ryby

Jindřichův Hradec – I letos se bude v českobudějovickém IGY Centru konat 6. září Kabelkový veletrh a výtěžek bude opět rozdělen mezi talentované děti z Jihočeského kraje.

Polomy na Šumavě zastaví turisty

Šumava - O zákaz vstupu do lesů chce požádat Národní park Šumava dotčené obce s rozšířenou působností. V pondělí to Deníku potvrdil Jan Dvořák, tiskový mluvčí Národního parku Šumava.

OBRAZEM: Děbolínský festival završili Tři veteráni

Jindřichův Hradec - Finále tradičního festivalu divadel bylo v režii ochotníků z Pluhova Žďáru.

V pondělí chladněji, ale od středy se oteplí

Jižní Čechy – Do střední Evropy bude zasahovat výběžek vyššího tlaku vzduchu od západu a na naše území bude proudit chladný vzduch od severozápadu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení