VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Maříkův med s bezinkovou šťávou chutná jihočesky

Jindřichův Hradec – Černý bez má v každé podobě, tedy jak květy, tak i plody, léčebné účinky a když se spojí s kvalitním medem z České Kanady, tak poskytuje dvojnásobnou porci zdraví.

14.6.2012
SDÍLEJ:

VČELAŘ JIŘÍ MAŘÍK z Jindřichova Hradce získal za květový med s bezinkovou šťávou ocenění Chutná hezky jihočesky. Foto: Deník/Lenka Novotná

A právě med s bezinkovou šťávou včelaře Jiřího Maříka z Jindřichova Hradce nyní získal ocenění „Chutná hezky. Jihočesky".

Přesnou recepturu ale oceněný včelař neprozradil. „Nejdříve jsem bezinkový med chtěl dělat jen pro sebe, ale ne z cukru. Dnes se totiž hodně výrobkům říká med, jako třeba pampeliškový a podobně, ale nemají s ním nic společného. Zkusil jsem ho udělat asi dvakrát a teprve pak jsem ho vzal i na trh," popisuje začátek Jiří Mařík.

O tom, že se jeho med ujal, svědčí i to, že byl požádán, aby své výrobky přihlásil do letošního ročníku této soutěže  – a  vyhrál. Nyní má pozvánky na řadu dalších trhů, kde je o bezinkový med zájem.

Cesta k úspěchu ale nebyla úplně jednoduchá. „Nejdříve se musí vypracovat technologie, kterou mi schválili hygienici a teprve poté jsem med mohl začít vyrábět na trh," naznačuje Mařík a dodává, že nejdůležitější bylo najít optimální poměr medu a šťávy, protože když bylo moc bezinek, tak to nechtěly včely. Z tmavého medu byla výroba rovněž obtížnější.

Vtip je totiž v tom, že med je dvakrát zpracovaný. Včelař na podzim udělá bezinkovou šťávu a pak ji smíchává s medem a dává znovu do úlu, kde je nový med za deset až čtrnáct dní hotový a může se vytáčet. „Dokonce mi jeden odborník udělal chemický rozbor a ukázalo se, že takto zpracovaný med je vhodný i pro děti, které ho normálně nemohou," doplnil Mařík.

Se včelařením začal před pětatřiceti lety. „Tedy dost pozdě, někdo chodí ke včelám už jako dítě. Já musel dělat všechno do začátku. Včelaření znamená ovládat řadu řemesel a hlavně dbát na hygienu. Ta je u mě na prvním místě," říká muž, který se v současné době stará o šestatřicet včelstev.

A jak hodnotí letošní včelařský rok? „Zatím je podprůměrný. Jaro bylo brzy teplé a včely měly podmínky pro rozvoj. Odkvetly jívy, pak přišla řepka a strašně rychle odkvetla, najednou se ochladilo, včely nemohly pár dní sbírat a vznikla rojová nálada i navzdory všem opatřením," komentuje Mařík vývoj počasí.

Autor: Lenka Novotná

14.6.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační snímek.

Řečický uragán smetl soupeře šesti góly

Celkové náklady na zhotovení repliky byly 94 600 Kč a z toho příspěvek kraje (dotace) činil 50 000 Kč.
4

Úsilí ostojkovických o obnovení boží muky se naplnilo

Roman Šmucler: Zákaz amalgámu? Bílé plomby jsou daleko jedovatější

Pacienty chtěl v Česku ošetřovat i ukrajinský elektrikář, tvrdí nastupující prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. Skoro se mu to povedlo. Diplomy cizinců prý totiž nikdo neověřuje. Někdejší moderátor ale prozradil ještě další tajemství: Česko žádným nedostatkem lékařů netrpí. Zubaři se jenom zdráhají přijímat nové pacienty, kteří by je mohli v budoucnu žalovat.

Supervýhodná nabídka? Pět tipů, jak nenaletět při zhodnocování peněz

I relativně nízká finanční gramotnost Čechů může za to, že čas od času skočíme na „supervýhodnou“ nabídku zhodnocení peněz, která se nakonec promění v totální fiasko. Pokud byste rádi investovali svoje úspory, nevynechejte následující tipy. 

V úterý se můžete setkat s bájnými i reálnými postavami či s kováři

Jindřichohradecko - Kam za kulturou? V úterý si můžete vyrazit na zajímavé filmy nebo na Kovářské dny.

Tolik lodí vyhozených větrem na břeh, na Lipensku snad nikdo nepamatuje

Dolní Vltavice – Neuvěřitelnou sílu nabral vítr, který se hnal přes otevřenou hladinu lipenského jezera při noční bouřce z pátku na sobotu. Obrovské vlny spolu s větrem nejenomže utrhly několik ukotvených jachet, ale na břeh hodily i těžký prám převozníků v Dolní Vltavici. Zpátky na vodu ho převozníci dostávali heverem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení