V letních měsících, kdy se lidé rozprchnou na dovolené, většina mateřských a rodinných center omezuje provoz. Jindřichohradecký Klíček dokonce o prázdninách pravidelné schůzky zrušil úplně.

„Teď fungujeme jen po dohodě s maminkami, domluvíme se a jedeme třeba na výlet, ale jinak je zavřeno," říká Markéta Pavlíčková z rodinného centra YMCA Klíček.

Provoz omezili také v rodinném centru Křižovatka v Dačicích, kde se ve školním roce scházejí vždy dvakrát týdně a k tomu pořádají nejrůznější akce. „Stáhli jsme provoz na jeden Dopoledníček týdně. Rodiče s dětmi mohou přijít, pohrát si, připravené jsou i pohybové aktivity," podotkla koordinátorka Hana Kopečková s tím, že zájem je střídavý. „Jednou přijdou dvě maminky, posledně jich tady ale bylo devět a s nimi asi patnáct dětí, což je tak naše kapacita," doplnila s tím, že občas přijde i někdo, kdo do Dačic přijede navštívit rodiče a hledá nějakou aktivitu s dětmi. Dopoledníček v dačickém katolickém domě se koná vždy ve čtvrtek od 9 do 11.30 hodin.

Turisté nyní tvoří část klientely také v rodinném centru Kapřík v Třeboni, které se nedávno přestěhovalo do nových prostor v tamním městském úřadu.

„Někteří místní si nás už našli, ale teď v létě je účast menší. Zato chodí lidé, kteří jsou v Třeboni na dovolené a při špatném počasí hledají alternativu, jak zabavit děti," zmínila koordinátorka Kapříka Radka Lacinová.

O prázdninách je tady otevřena jen veřejná herna a v úterý se koná pravidelná výtvarná dílna. „Od září se opět vrátíme k našemu běžnému provozu, kde bývá největší zájem o cvičení s dětmi od dvou měsíců a také o předporodní kurzy. Hodně k nám chodí maminky na mateřské a po porodu, které mají potřebu se s někým setkávat i mimo domov," rozvedla Radka Lacinová.

Petra Lejtnarová