Knedlíky kam oko dohlédne, to je Knedlíkobraní, které se podruhé konalo v Příbrazi. Loni hoMarkéta Blažkováz občanského sdružení Příbrazský Plaváček spojila se Svatomartinským posvícením, které pořádají již čtvrtou sezónu.

„Každý rok návštěvníků přibývá. Letos jsme měli strach z počasí, ale naštěstí všechno vyšlo," měla radost. V programu, který začínal v půl čtvrté, bylo naprosto nabito. Vše zahájili šermíři s ukázkami soubojů a poté už Markéta Blažková společně s Marcelem Goetzem, kancléřem Pohádkového království, pokřtili Knedlíkovou kuchařku.

Boj o nej knedlík

Marcel Goetzse hned vzápětí odebral společně s dalšími členy poroty k hodnocení plněných knedlíků, které navařily místní kuchařky do soutěže o nejlepší knedlík. Museli ochutnat sedm vzorků, ale vybrat ten nejlepší bylo nakonec docela snadné. Zvítězil netradičně knedlík plněný houbami, který předčil všechny ostatní klasicky plněné uzeným masem, když dostal od všech hodnotitelů nejvyšší počet bodů. „Takováhle shoda nebývá na podobných soutěžích příliš obvyklá," komentoval předseda poroty Marcel Goetz.

Děti psaly Ježíškovi

Mezitím, než porotci vybrali ten nejlepší knedlík, měli návštěvníci možnost prohlédnout si malý jarmark nebo vidět vystoupení kovboje s bičem a kolty ze sdružení Keltoviny. Děti zatím malovaly a psaly dopisy Ježíškovi, nebo si mohly vyzkoušet rytířské brnění i zbraně a zastřílet si z kuše.

Podívat se přišla i Jitka Širalová, která sem vzala své vnučky Anežku a Adélku Polnické. „Jsme taky odsud, takže sem chodíme často a vždycky se nám tu líbí," řekla babička. Stejně ráda sem s dětmi jezdí i Pavla Dvořáková z Roseče. „Příbraz máme rádi, je fajn, že je tady program celoročně, a že se tu dá pořád něco dělat," vyzdvihla.

Po vyhlášení nejlepšího knedlíku již přišla na řadu samotná soutěž v pojídání knedlíků. První na řadu přišly děti, které si letos odbyly svou premiéru. Na talíři jim přistálo pět plněných knedlíků a úkol zněl jasně: sníst jich v časovém limitu co nejvíc. Zvítězila nakonec Alena Tobolková, která snědla jako jediná všechny. „Měla jsem knedlíky ráda, ale teď už si je dlouho nedám," usmívala se po výkonu. Příští rok se ale prý přihlásí znovu.

Favorit se nezapřel

Zatímco mezi dětmi nebyl před soutěží žádný favorit, v kategorii dospělých bylo vše jinak. Do Příbrazi totiž přijel rekordman v pojídání všeho možnéhoJaroslav Němecz Bystré u Poličky a přestože jako jeden z členů poroty snědl navíc sedm plněných knedlíků chvíli před začátkem boje, když se pustil do soutěžní porce půl kila knedlíků, nikdo o jeho vítězství nepochyboval. „Chuťově to bylo výborné, i když knedlíky se mi zdály trochu sušší. Ale jsem samozřejmě spokojený a příští rok přijedu zas," vypověděl vítěz, který má rád knedlíky plněné mletým uzeným přímo z udírny. „Kdybych si ale mohl vybrat, tak si dám knedlíky na sladko. Ale nejlíp se mi závodně jedla krupicová kaše. Jinak jím ale normálně," dodal.

Přijel i svatý Martin

Závěr večera se nesl v téměř posvátném duchu. Nejprve přijel Martin na bílém koni a provedl průvod dětí a dospělých s lampiony setmělou vsí. Na děti pak po návratu čekalo překvapení v podobě andělů, kteří si od nich vybrali dopisy, aby je doručili Ježíškovi.

Petra Jouzová