„Máme pořád méně peněz a bojujeme o každou korunu. Ale aby ves dobře vypadala, tak se nevyplatí šetřit. Snažíme se získat dotace z Evropské unie, dokud to jde, i když si někdy musíme vzít na dofinancování úvěr,“ uvedl starosta obce Jilem Jaroslav Šlesinger.
Nemalé finanční částky europeněz však čerpají i města, která jsou na tom finančně mnohem lépe. Přesto by se jim některé nákladné projekty bez cizí podpory zrealizovat nepodařilo.

„Finance z Evropské Unie jsou pro nás velké plus. Dohromady to za letošek činí kolem 50 milionů korun. V této těžké situaci bychom prostředky stěží získali,“ uvedl starosta Dačic Rudolf Hájek.
Konkrétním pro Dačice významným projektem, který by se bez unie nemohl realizovat, byla rekonstrukce sportovní haly v hodnotě 32 milionů korun. Projekt by měl být hotový koncem letošního roku.

Druhým projektem je rekonstrukce chodníků a vozovek na sídlišti Červený vrch, jehož náklady jsou 19 milionů korun. Posledním je revitalizace sídliště Nivy v hodnotě 4,7 milionů korun. Starosta Rudolf Hájek uvedl i to, že chce využít dotačních programů z Evropské Unie i v budoucnu.

Nejúspěšnější

V Třeboni pomohly vedení města evropské finance s vybudováním nové podoby bazénu v Lázních Aurora a sportovišť v Bertiných lázních.„ Z programu ROP Jihozápad jsme dostali 55 milionů na revitalizaci kasáren na městský úřad a teď máme přislíbeno 117 milionů na výstavbu čistírny odpadních vod,“ vysvětlil starosta Jan Váňa.
Dodal, že v anketě Město pro byznys Třeboň byla hodnocena jako druhé nejúspěšnější město v získávání evropských peněz.

Největší proměny však zaznamenaly příhraniční obce a města. Doba od otevření hranic se výrazně odrazila i na podobě Nové Bystřice.

„Potkávám lidi, kteří vzpomínají, jak sem kdysi jezdili na bramborové brigády. Teď sem jezdí na kolech jako turisté a přirovnávají město k Šípkové Růžence, která dlouho spala, protože se probudilo k rozkvětu,“ uvedl hejtman Jiří Zimola.

Podle něj otevření hranic svědčí většímu rozvoji turistického ruchu. Za posledních pět let od zrušení celnice na hranicích s Rakouskem, kdy padla cla, daří se i rozvoji přeshraničních projektů.

Hejtman si pouze posteskl, že jsou ještě rezervy v oblasti pracovního trhu, kde v Německu a Rakousku jsou stále pro naše občany omezení v jejich uplatnění.