Svědčí o tom i reakce na sobotní článek Jindřichohradeckého deníku, který informoval, že soutěž na návrh revitalizace parku, kterou město vypsalo, zpochybnila Česká komora architektů, ale město na připomínky nemíní reagovat.

 „Soutěž zastavovat nebudeme, protože má z pohledu města charakter veřejné zakázky. Nemusí proto odpovídat přísným pravidlům soutěžního řádu podle komory architektů,“ vysvětlil včera místostarosta Pavel Vejvar.

Komoře se nelíbí zejména to, že nebyla předem stanovená hodnotící porota, soutěž proto podle ní nesplňuje regulérní podmínky a diskvalifikuje zejména odborníky, kteří by svou účastí riskovali po profesní linii sankce. „Spíš bych očekával, že komora napadne podmínky, vytkne nám v něčem neurčitost či nějaké nesmysly, ale nikoliv hodnocení,“ uvedl místostarosta. Dodal, že architekti jsou pouze úzkou skupinou odborníků, ale soutěže se mohou zúčastnit třeba i odborné střední školy, katedry vysokých škol, urbanisté, místní firmy podnikající v oboru a řada dalších. „Zúčastnit se může třeba i kluk, který se této problematice věnuje,“ dodal místostarosta.

Podle jeho slov komora nabídla městu pomoc při sestavení odborné komise. „To by ale stálo město možná dost velké peníze, ti pánové by tady jistě nezasedali jen tak. My navíc chceme, aby se vítězný návrh líbil většině Hradečáků. Mělo by to být podobné, jako když se jednalo o fontánu,“ vysvětluje záměr města Pavel Vejvar.

Jednu z reakcí čtenářů přinesl Deník již ve středu na straně U nás doma. V podobném duchu ale přicházejí do redakce i další.

„Je to pro město velmi významná záležitost, tak jakápak jen tak předběžná, volná soutěž? To vedení města chce, aby mu lidé jen tak zadarmo dali rozumy a pak to teprve zadá? Zbývá tady příliš mnoho prostoru pro manipulaci a mělo by dojít k nápravě,“ zlobí se jeden z obyvatelů města, který si nepřál být jmenován. „Sběr nápadů nikdo nepopírá, protože se tím může vyprodukovat nějaký zajímavý a nadčasový pohled. A nic zadarmo nechceme, přece proto jsme vypsali soutěž o ceny,“ hájí město Pavel Vejvar.

Vítězný návrh totiž má být oceněn částkou 100 tisíc korun, druhý a třetí pak 60 a 40 tisíci korunami.

„Souhlasím s tím, že zadání této soutěže chybí jisté části normální soutěže. Je to škoda, protože město potřebuje odborníky a tímto se od kvality odstřihuje. Jde přece o plochu osmi hektarů parku,“ vyjádřil se pro Deník akademický sochař František Häckel, autor fontány na Masarykově náměstí, který rovněž o účasti v soutěži „o park“ uvažuje.

Ustoupit profesní komoře architektů v tom, že by město třeba soutěž zrušilo, jmenovalo hodnotící komisi a znovu soutěž s poměrně krátkodobým časovým posunem uzávěrky znovu vypsalo, ale podle slov místostarosty Vejvara radnice nehodlá.

Vysvětlil, že vedení města chce mít pro zásah do parku co nejširší podporu místní veřejnosti, proto ji vtáhlo již do veřejné diskuse, nabízí i místním účast v soutěži a poté jí nechá prostor i při výběru nejlepšího návrhu. „Než v parku nastartují pily, musí být jasno, co bude dál, a lidem se to musí líbit,“ dodal místostarosta Vejvar.