Při resuscitaci byla u chlapce obnovena srdeční činnost, ale dlouhým nedýcháním došlo k těžkému poškození jeho mozku. Kromě bolesti prakticky nevnímal, byl odkázán na pomoc druhých.

Tři pedagogové, kteří na výletě zajišťovali dozor, byli  Okresním soudem v Třebíči uznáni vinnými trestným činem ublížení na zdraví, když porušili důležitou povinnost vyplývající z jejich zaměstnání, a odsouzeni k šesti měsícům vězení podmíněně na  rok.

Jak odškodnit?
Poškozený zastoupený svými rodiči později zažaloval školu o náhradu způsobené škody na zdraví. Domáhal se rozhodnutí, že škola je povinna zaplatit na  náhradě bolestného a ztížení společenského uplatnění 15 038 000 korun s úrokem z prodlení.  Všeobecná fakultní nemocnice v Praze to spočítala na 324 000 a 2 619 000 Kč a u ztížení uplatnění navrhla zvýšit odškodnění o 50 procent. Žalobci ale požadovali přiznání šestinásobku.
Okresní soud v J. Hradci jim vyhověl. Konstatoval, že základní odškodnění by nevyjadřovalo závažnost následků, které Filip utrpěl – jeho kvalita života je nejnižší, jakou si lze představit.

Škola se odvolala. Její právní zástupce JUDr. Ivo Jahelka zdůraznil, že s výší bolestného žalovaný souhlasí, ale namítá promlčení tohoto nároku. „Rozhodným okamžikem je, kdy bolesti vznikly, tedy datum úrazu, pětadvacátý červen 2003," řekl advokát. Žaloba však byla podána až v listopadu 2005, po uplynutí dvouleté promlčecí lhůty .

V případě odškodnění ztížení společenského uplatnění uvedl, že posudek ústavu škola uznává včetně padesátiprocentního zvýšení základní sazby. Od té by se ale podle soudní praxe měly odvíjet též další násobky, nikoliv od oné zvýšené. Rozdíl by pak činil kolem pěti milionů. „Odvolatel odvoláním neřeší,zda je či není odškodnění přiměřené,  ale formálně brojí proti nesprávnému způsobu výpočtu," upřesnil advokát.

Námitce promlčení žalobce oponoval dlouhodobým komplikovaným léčením poškozeného, přičemž bolesti se váží i k následnému léčení a trvající rehabilitaci, takže promlčecí lhůta by podle názoru žalobce měla běžet až od skončení léčebného procesu.

Krajský soud v červnu 2007 potvrdil povinnost školy zaplatit požadovanou částku za ztížení společenského uplatnění s úrokem. „Nedošli jsme k závěru, že by stanovené odškodnění bylo nepřiměřené následku," řekla předsedkyně senátu. Soud ale   zamítl žalobu o bolestné jako skutečně pozdě podanou.

Odškodné chtěla  rodina mj. použít na experimentální léčbu kmenovými buňkami v Dominikánské republice.
Filip Němec 30. listopadu zemřel.