„Dětí tolik nepřibylo, tolik se jich nenarodilo, tudíž doufáme, že bychom mohli uspokojit všechny zájemce," uvedla. Školky v Jindřichově Hradci v předchozích letech navíc úspěšně navýšily kapacitu, tudíž ani u loňských zápisů nebyl takový problém jako v minulosti.

Jedním ze zařízení, kde k navýšení kapacity došlo, je i mateřská škola v Růžové ulici. „Na našem odloučeném pracovišti Pod Kasárny je nová třída a celkově si myslím, že jindřichohradecké maminky mohou být na současný stav ve školkách pyšné. Míst je nyní dost," míní ředitelka školkyDagmar Valchová. Právě zde je volných 50 míst. „Odchází nám hodně dětí letos do školy, takže těch míst je hodně," vysvětlila s tím, že i původně jich mohlo být ještě o 13 víc, ale konečné číslo ovlivnily odklady školní docházky.

Přibližně stejný počet volných míst, tedy 50, by měl být také ve 3. mateřské škole na sídlišti Vajgar. „Včera sem přišlo 25 dětí, většinou se to takhle rovnoměrně rozloží do dvou dnů, kdy se zápisy konají," informovala Jitka Čechová.

U zápisu byl včera i dvouletý Karel Zwicker z Jindřichova Hradce. „Rádi bychom, aby od září začal chodit. Tři roky mu budou v červnu," předeslala jeho maminkaMartina Zwickerová. Hlásí se do školky v Růžové ulici. „Máme to nejblíž. Ale myslím si, že všechny školky v Hradci jsou na tom teď dobře. Hlavní tedy je, aby vše vyhovovalo ohledně dojíždění do práce a také babičkám, které budou vyzvedávat," objasnila mladá maminka, která zvažuje i další varianty. „Připadlo by v úvahu ještě pracoviště Pod Kasárny a pod gymnáziem, ale uvidíme."

Právě zdvojené nebo dokonce ztrojené přihlášky v předchozích letech trápily ředitelky hradeckých školek. „Už v loňském roce jich ale bylo méně než dřív. Osvědčilo se nám, že maminky si v přihlášce vyplní alternativní školku," vysvětluje vedoucí odboru školství. Znamená to, že pokud by z důvodu naplnění kapacity nebylo možné dítě do prvně zvolené školky přijmout, již od počátku figuruje na formuláři jméno zařízení, kam by v takovém případě chtěli rodiče svého potomka zapsat. „Letos předpokládáme trochu větší zájem na Hvězdárně," předeslala Jitka Čechová. Jasno o tom, kolik dětí bude nakonec do mateřinek v Hradci přijato, bude v polovině května.

zápis do MŠ

co rozhoduje o přijetí dítěte do mateřské školy:

-věk dítěte: přednost mají předškoláci

-trvalé bydliště: upřednostňují se spádově příslušící zájemci

-sourozenci: přednost mají děti, kterým již do stejné školky chodí sourozenec

Petra Jouzová