Používání mobilů upravuje školní řád, děti ho ale někdy nerespektují a při vyučování si psaní SMS zpráv neodpustí.


„Máme to ošetřené ve školním řádu. Nošení mobilů zakázáno není a ani to asi nejde, ale při vyučování ho děti používat nesmějí,“ říká ředitel Základní školy v Nové Včelnici Jaromír Hrbek.

V dubnu tady museli řešit stížnosti některých učitelů na používání mobilů v hodině. Školáci se nejčastěji rozptylovali posíláním SMS zpráv. Vedení školy pak muselo svým svěřencům znovu připomenout pravidla školního řádu a dětem domluvit. Podle Hrbka se od té doby situace uklidnila.

Omezení nechceme

„Mobil máme a do školy ho nosíme. Smíme ho používat na počítání, ale jinak ne. Někteří si s ním ale hrají, i když nemají. Omezení by se mi ale nelíbilo,“ myslí si Marie Kliková a její dvě kamarádky Kristýna Možíšová a Monika Buštová svorně přikyvují.

Informaci o tom, že děti nemají do školy nosit cenné předměty, které nesouvisí s výukou, má ve školním řádu zakotvena většina vzdělávacích institucí. Na Základní škole Sokolská v Třeboni navíc nabízejí školákům možnost uložit si cenný předmět v trezoru. Týká se to však situace, kdy si takovou cennou věc mají přinést na vyučování.

„Mobilní telefony ale musejí mít stále u sebe a dávat si na ně pozor. Při tělocviku si mohou telefon dát k učiteli,“ informovala ředitelka zdejší školy Vítězslava Slancová. Ale i ona přiznává, že jejich používání je stále nešvar. Focením a natáčením videí školáci často záměrně ve vyučování provokují. Používání o přestávkách školy nijak neomezují.

Pod zámkem

Telefonovat, psát zprávy či hrát hry nesmějí na svých mobilních přístrojích v době vyučování ani školáci ve Stráži nad Nežárkou. Zakazuje jim to stejně jako jinde školní řád. V době výuky tělesné výchovy si mohou podle ředitele školy Pavla Dvořáčka telefony zamknout ve svých skříňkách. Stejně to mají zařízené i v Nové Včelnici.