Krásnou tradici udržují v Jindřichově Hradci členové Vlastenecko-národopisné obce baráčníků Kunifer. Včera z města nad Vajgarem vyhnali smrtku a rozloučili se tak se zimou a přivítali symbolicky jaro. Na průvod městem i samotné vhození Morany do Nežárky se přišlo podívat několik stovek diváků všech generací.

„Když jsme právě doma, tak se jdeme podívat. Ale tentokrát je to spíš náhoda," říká Milena Pavlíková z Jindřichova Hradce a dodává, že takovéhle tradice by se měly dodržovat. „Zrovna jsme o tom tady mluvili, že ti mladí už vlastně ani pořádně nevědí, co tohle znamená," vypověděla seniorka.

Pravidelně se naopak na vynášení Morany z města chodí dívat Martin Nosál z Jindřichova Hradce s celou svou rodinou. „Chodíme každý rok hlavně kvůli dětem," říká. Nikola Nosálová tak už tradici spojenou s koncem zimy viděla několikrát. „Líbí se mi to, nejvíc asi ta smrtka," usmála se dívka.

Průvod, který se vydal od baráčnické rychty Klášterskou ulicí přes Masarykovo náměstí, mezitím došel na náměstí Míru, kde při malé zastávce zaznělo několik písní a došlo i na pár slov o tom, proč se vlastně smrtka vynáší z města pryč, a pokračoval k Naxerově lávce, odkud byla Morana svržena do řeky.

Místostarosta Jindřichova Hradce a zároveň místorychtář jindřichohradeckých baráčníků Bohumil Komínek zavzpomínal, že se této akce účastnil už jako tříletý. „Co si pamatuji, tak se tahle tradice tady dodržuje. Věnovali se tomu i babička s dědou a já jsem od té doby nevynechal ani jednou," vyzdvihl. Pokračoval, že dříve se v Jindřichově Hradci vynášela smrtka o Velikonoční neděli. „Dělalo se to hlavně proto, že se nic na Velikonoce nedělo. Ale co máme nového faráře, tak se tenhle zvyk opět přesunul na Smrtnou neděli, jak to má být," doplnil.

Petra Jouzová