VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mošt může vydržet až do jara

Třeboň – Výstava třeboňských zahrádkářů voněla ovocem a květinami a hýřila barvami, jimž dominovala červená a fialová.

20.10.2010
SDÍLEJ:

Zahradnický odborník Vojtěch Leština (na snímku u svých výpěstků) má radost z úrody stolního hroznového vína, které si vypěstoval z řízků dovezených přítelem ze Slovenska.Foto: Deník/ Stanislava Koblihová

Mezi nejlepší jablka patří podle pěstitele Vojtěcha Leštiny Rubín a na uskladnění Melroze.

Třeboň – Výstava třeboňských zahrádkářů voněla ovocem a květinami a hýřila barvami, jimž dominovala červená a fialová. Červená jablka snad patří mezi nejoblíbenější. „Jablko musí být krásné, aby když ho položím na mísu, po něm sáhla ruka každého příchozího. Méně vzhledná jablka už nikoho tolik nelákají,“ řekl zkušený pěstitel jablek a člen třeboňské základní organizace Českého zahrádkářského svazu (ČZS) Vojtěch Leština z Břilic.

Na výstavě totiž byly k vidění také odrůdy jablek, které už pomalu z českých sadů i zahrad mizí. Vojtěch Leština patří mezi ty, kteří se snaží dnes již historické původní české odrůdy zachovat.
Ale třeba takové oblíbené Matčino jablko prý už má také namále. Možná u pěstitelů propadlo v oblibě kvůli drobným jablíčkům a méně hezkému vzhledu těch, které narostly na starých stromech. Jejich chuť a zářivá červená barva, která často svítila do krajiny i v zimě, bude v nabídce dozajista chybět. Jablečných odrůd, které postupně mizí z jídelníčku, je však více.

„Sám raději pěstuji větší stromy než zákrsky. Stromy si sám roubuji, ale někdy raději kupuji nové stromky, protože když se rouby nedostanou na správnou podnož, tak často plodí méně,“ řekl Vojtěch Leština. Na výstavě si mohli návštěvníci prohlédnou devět odrůd podzimních a zimních jablek a dvě hrušek z jeho zahrady. Za nejlepší z nich považuje Vojtěch Leština jablka Rubín. Pěstitelům však doporučuje také odrůdu Melroze, která se dobře skladuje a vydrží až do další úrody jablek.

Sklizeň jablek bezesporu doprovází také jejich moštování. „Mošt si dělám sám a vydrží mi, dokud ho nevypijeme. Moštovat začínám teprve až když je ve sklepě teplota pod +10 °Celsia. Při +12 °Celsia už mošt kvasí. Dokud je ve sklepě vyšší teplota, tak nemoštuji,“ vysvětlil Vojtěch Leština. Prozradil ale celý recept na trvanlivost moštu. Jablečný mošt konzervuje za syrova, a to křenem. Do padesátilitrového demižonu dává devět až deset lžic najemno nastrouhaného křenu, přelije ho moštem a pak mošt postupně podle spotřeby stáčí do menších lahví.

„Je to mnohem lepší než konzervace sirným knotem, kdy se musí mošt několikrát stáčet. Navíc je to zasyrova, takže zůstanou zachovány vitamíny. Ve sklepě mi vydrží až do konce března,“ uzavřel Vojtěch Leština. „Opravdu musím potvrdit, že jsme dostali ochutnat a s mošt s křenem je něco úžasného. Má takovou zajímavou příjemnou chuť,“ řekla uznale členka třeboňské ZO ČZS Marie Valentová na výstavě.

20.10.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V Polné na Šumavě se natáčel film Jerzyho Kosińského - Nabarvené ptáče.

Každý z nás se může stát nabarveným ptáčetem, říká režisér Václav

Ilustrační foto.

Volali policii, ale nakonec nic řešit nechtěli

Lidem v Radouňce vadí odklad prací

Jindřichův Hradec – Již v úterý byly kvůli zahájení výstavby dešťové kanalizace zrušené zastávky MHD Radouňka Kopeček a Radouňka. Lidé tak musejí chodit od hlavní silnice i přes kilometr pěšky.

Bez řidičáku se vozem vydal do ulic

Dačice - Řidič bez bodů měl navíc řidičák odebraný i ze zdravotních důvodů.

Medvědář chystá v životě zámeckých medvědů velikou změnu

Český Krumlov – Lešení nyní stojí ve velkém výběhu medvědária na českokrumlovském zámku. Medvědice Marie Terezie ve vedlejším betonovém výběhu si moc klidu neužije.

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Chcete mít přehled o kulturních, sportovních a dalších akcích ve všech regionech? Pak navštivte naši stránku www.tipydeniku.cz, kde najdete fůru inspirace co podniknout nejen o víkendu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení