Jak se žije člověku s bezlepkovou dietou? Samozřejmě hůře, než těm, kteří mohou zajíst hlad obyčejným rohlíkem, který se dá sehnat všude celkem bez obtíží.

Na redakci Deníku se obrátila maminka dívky, která studuje v Jindřichově Hradci a musí dodržovat bezlepkovou dietu. Rozhodli jsme se proto prozkoumat možnosti stravování pro celiaky v Jindřichově Hradci.

„Je pravda, že sortiment bezlepkového zboží zejména v supermarketech se oproti minulosti stále rozšiřuje. Teplou stravu si tam ovšem nekoupíte,“ říká matka studentky.

Bezlepková dieta patří k těm nejdražším. Kilogram nejlacinější bezlepkové mouky vychází zhruba na 60 korun. Od toho se odvíjí cena pečiva, sušenek a dalších výrobků z obilovin.

„Mám dvě dcery, obě musejí dodržovat bezlepkovou dietu. Nesmějí jíst cokoli, co je vyrobené z obilovin. Jsou nuceny hlídat si každý výrobek, třeba i v některých druzích moučkového cukru je jako protihrudková látka přidaný pšeničný škrob. A pak pátrejte, jestli náhodou například ve zmrzlině není něco takového,“ vysvětluje matka.

Bez čtení příbalových letáků nebo etiket na výrobcích bezlepkově nakupovat nelze. Další problém představují drobná písmenka v dlouhých řádcích, na světlém nebo lesklém podkladu, kolikrát ukrytá v zavařeném nebo přeloženém sváru zboží. Nakupování bezlepkové stravy je proto náročné na čas.

„Dokud dcery dojížděly do školy každý den, ráno se doma bezlepkově nasnídaly, s sebou si vzaly velikou bezlepkovou svačinu a po návratu domů si daly teplou bezlepkovou večeři. Jenže nyní mladší dcera začala studovat v Jindřichově Hradci vysokou školu a nemůže každý den dojíždět. Bydlí na koleji. Avšak ve vysokoškolské menze bezlepkovou stravu nesežene,“ popisuje maminka studentky s bezlepkovou dietou.

Jaké mají tedy studenti ubytovaní v Hradci možnosti bezlepkového stravování?

V menze se dietní jídla nevaří. „Zájem o bezlepkovou dietu zaznamenáme jen ojediněle. Ale chodí se k nám stravovat jedna studentka s bezlepkovou dietou a volí si jídla, která sama uzná za vhodná,“ uvedla vedoucí menzy Radka Šilhavá.

Ani školní jídelny jindřichohradeckých základních a středních škol stravování pro celiaky nenabízí. V Ústavu sociální péče sice diety vaří, nikoli však bezlepkovou.

Jedinou možností, jak dostat teplé jídlo, je pro celiaky jindřichohradecká nemocnice. „Bezlepkovou dietu vaříme každý den. Oběd vyjde na 58 korun, pokud by studentka měla zájem i o snídaně a večeře, museli bychom se na ceně domluvit individuálně. Individuálně se řeší také způsob vyzvednutí nebo případného dovezení stravy,“ uvedl vedoucí oddělení léčebné výživy a stravování nemocnice Vlastimil Koller.

Bezlepkové pečivo nabízí Pekárna Novosedly. „Pečeme na zakázku, pečivo pak zasíláme poštou nebo si jej zákazníci mohou vyzvednout v obchodě,“ řekla jednatelka společnosti Helena Baštová.