Extrémně chladné počasí přímo ohrožuje zejména lidi bez domova. Podle Michaely Čermákové z diecézní charity, která v Jindřichově Hradci spravuje noclehárnu svatého Antonína, jež poskytuje azyl mužům bez přístřeší, jsou humanitární pracovníci na zvýšený zájem o tuto službu připravení, třebaže situace zatím není nijak vážná.

„Kapacita je osm lůžek, což je podle mého dostatečné 
a v současné době jsme schopni všechny naše klienty  ubytovat," tvrdí Michaela Čermáková a dodává, že od minulého roku, kdy začala noclehárna fungovat, registruje charita 1260 přespání. „Dalo by se tedy říct, že k nám potřební chodí bez ohledu na počasí," říká ředitelka. Ohrožení prý ale nejsou pouze muži, ale na samém dně je v Jindřichově Hradci i několik žen. Těm pomáhá charita hlavně distribucí potravin.

„Pokud by někdo chtěl udělat dobrý skutek, tak potraviny může donést do našeho pracoviště v Pravdově ulici, kde jsme každý den. Ideální jsou například instantní polévky, těstoviny, ale také chléb. Za každou takovou pomoc jsme rádi," děkuje všem případným dárcům Michaela Čermáková.

V Třeboni podle dostupných informací ředitelky oblastní charity Lucie Bickové v současné době v bezprostředním ohrožení v souvislosti s nástupem mrazu nikdo není. „Sice jsme nyní přijali dva nové 
klienty, ale u nich to není otázka chybějící střechy nad hlavou. Zatím jsme žádný akutní případ nemuseli řešit, spíše se to dělá dopředu ve spolupráci se sociálním odborem. Můžeme nabídnou azylový dům anebo noclehárnu v Českých Budějovicích a o tuto službu je skutečně zájem," uvedla Lucie Bicková. 

Tak jako každý rok se na zimu lidé bez domova podle vrchního strážníka městské policie Luboše Müllera stahují do nějakého příbytku ke svým známým a vyloženě „na ulici" jich zůstane jen minimum.

„Momentálně jsme žádné aktuální problémy nezaznamenali, asi před měsícem a půl jsme měli stížnost z knihovny, že mají tendenci přebývat ve společných prostorách, ale teď aktuálně žádné stížnosti nemáme," říká Luboš Müller.

Podle jeho slov je letos oproti jiným rokům v Hradci v tomto zimním období z hlediska bezdomovců situace klidnější i proto, že část z nich je stále ve výkonu trestu.