S okamžitou platností včera odbor životního prostředí Městského úřadu Dačice vyhlásil zákaz vstupu do lesů. Důvodem je kalamitní stav, který nastal po pondělních bouřkách doprovázených silným větrem.„Zákaz platí ve vytipovaných katastrálních územích, v některých případech pro celou oblast, v jiných jen pro určité parcely, podle stavu stromů v dané lokalitě, a to minimálně do konce září," objasnil vedoucí dačického odboru životního prostředí Jiří Müller.

Zákaz vstupu platí mimo jiné na celém katastru obce Volfířov, kde má pondělní vítr na svědomí celý obecní les v místní části Řečice. „Nejprve jsme samozřejmě odklízeli stromy z komunikací a obce. Teď jsme byli zjišťovat stav v lesích a po neděli se tam již práce na likvidaci polomů rozjedou naplno. Bude to ale náročné," informoval místostarosta Volfířova Antonín Leitkep, podle něhož se nedá ani přesně odhadnout množství popadaných stromů.

Jak informoval Jiří Müller, na celém území Dačicka se jedná minimálně o 20 tisíc kubíků dřeva. „Zatím jsou to ale jen hrubé odhady skutečně v minimální míře," dodal.

V tuto chvíli by se tak ale lidé do uvedených míst neměli vydávat. „Může to být i životu nebezpečné, stromy jsou zavěšené nad sebou a mohou spadnout v podstatě kdykoli," varuje vedoucí odboru životního prostředí. Likvidace stromů musí navíc postupovat rychle kvůli hrozbě napadení kůrovcem. „Jsou teď pro něj ideální podmínky. Navíc platí i nebezpečí požárů," upozornil Jiří Müller.

zákaz vstupu

pro celé katastrální území:

Řečice, Velká Lhota, Sumrakov a Skrýchov

vybrané parcely v katastru:

Matějovec, Lipnice u Markvarce,

Vlaskovec, Mutišov, Dolní Bolíkov, Cizkrajov, Holešice u Cizkrajova, Peč, Urbaneč, Hostkovice u Dolních Němčic, Dačice, Lipolec, Kostelní Vydří, Radlice u Volfířova

(více na www.dacice.cz)

Petra Jouzová