Jak se shodli pořadatelé Václav Pešek a Miloš Kupka, i třetí ročník byl skvělý, a to i přesto, že se konání neobešlo bez komplikací.

Původně plánovaný sobotní termín bylo nutné zrušit a plavidla na Dřevo vypustit až v neděli. "V sobotu bylo takové počasí, že to prostě nešlo. Ubyly nám kvůli tomu tři lodě, ale diváci přišli a je to zase super," shodli se oba a Miloš Kupka vysvětlil, proč se musely některé posádky odhlásit: "Jsou to chataři, kteří museli odjet, mění se tady turnusy."

I tak se ale na trať vytyčenou ve vodě bójkami vydalo osm roztodivných plavidel. Hned jako první se do boje s vodou, větrem i vlastní konstrukcí vypravil tank a jak se nakonec ukázalo, také konečný vítěz celého klání, a to jak v rychlostní kategorii, tak i v hodnocení poroty, která vzešla přímo z diváků. Dostihnout čas tanku se poté ještě pokoušel prezidentský člun, postel s babkou ve stylu letních komedií Zdeňka Trošky Slunce, seno… nebo třeba Kluci v akci, kteří zároveň při plavbě chystali na palubě něco dobrého k snědku.

Třeboň ožila slavnostmi Jakuba Krčína.
OBRAZEM: Krčín vystoupil z pekla a Třeboňáci se bavili


"Lidé letos přišli se super nápady. Řekl bych, že to bylo nejlepší za ty tři roky, co to pořádáme. Vůbec jsme nezáviděli porotě, že museli vybírat tu nejlepší loď. Lidi si fakt dali práci a ta plavidla byla vymakaná," vyzdvihl Václav Pešek a dodal, že pokud se podaří opět sehnat sponzory a bude zájem, příští rok se na Dřevě opět poplave. Jak ale podotkl jeho kolega Miloš Kupka, často tyto akce ani nejsou tolik o cenách, jako o lidech. "Byli jsme na spoustě neckyád, kde byly super ceny, ale účastnilo se třeba jen šest lodí, my jich i přes odklad termínu měli osm," naznačil.

Pokud se příští rok akce opět odehraje, chybět na ní nebude jistě ani vítěz letošního i loňského klání Milan Chmel. Po loňském triumfu s Čapím hnízdem letos přesedlal do tanku a tento tah se mu vyplatil. "Děti chtěly tank, tak jsme se oblékli do maskáčů a udělali jsme tank," smál se po vyhlášení. Do plavidla se tentokrát vešel nejen on, ale i další dva členové posádky Matyáš Chmel a Patrik Soukup.

Folklorní festival letos oslaví desátý rok. Konat se bude v sobotu v Muzeu Jindřichohradecka.
Folklorní festival roztančí Hradec už podesáté



"Tentokrát byla loď větší a i příští rok bychom chtěli udělat velké plavidlo," plánuje vítěz, jehož taktika byla prostá. "Říkali jsme si, že musíme vyhrát," pokrčil rameny s úsměvem.

Takže příští rok na Dřevě opět "na plavanou"!