Samostatnou kapitolou jsou podle policejní mluvčí Hany Millerové krádeže jak přímo na hřbitovech, tak i na odstavných parkovištích, kde  se zloději zaměřují na cenné věci ponechané v autech.

Druhou rovinou je měnící se počasí, které značně ovlivňuje i způsob jízdy. „Na silnicích je spadané listí, v lesních úsecích a nebo na mostech  lze při ochlazení očekávat i námrazu, takže je nutné přizpůsobit zimním podmínkám způsob jízdy," říká Hana Millerová a připomíná, že od 1. listopadu, tedy již od pátku jsou již povinné zimní pneumatiky s odpovídající hloubkou dezénu.

Vzorek by měl mít nejméně 4 milimetry, ale samozřejmě, čím hlubší, tím lépe pneumatika na vozovce sedí.
Zákon nařizuje od 1. listopadu na silnicích zimní přezutí tam, kde je souvislá vrstva sněhu, nebo i nesouvislá vrstva ledu či námrazy. Rozhodně se však v zimním období  nedá spoléhat na to, že když řidič vyjede na suché silnici, že se po ní i vrátí, neboť situace se může náhle změnit.

Podle metodika likvidace škod pojišťovny Allianz Libora Berana jsou ročně desítky škodných událostí, které kvůli sjetým gumám pojišťovny „regresují". „Klienti totiž stále podceňují fakt, že sjeté nebo nevhodné obutí může zásadně ovlivnit nejen samotný vznik škody, ale i rozsah jejích následků," uvedl a dodal, že mezi takové případy patří i případ klienta, který vyrazil v prosinci na hory na letních pneumatikách. Údajně proto, že bylo sucho. Přes víkend však napadl sníh a on při cestě zpět havaroval.

Hodně řidičů se již se zimním přezouváním svého plechového miláčka smířilo, byť mnozí při letošním dosavadním teplém počasí s návštěvou pneuservisu váhali.

„Využívám služby mého pneuservisu, který mi sadu letních gum při výměně uskladní, takže nemám problémy s následnou manipulací. Přezouval jsem o víkendu, přece jenom počasí se může rychle změnit," zmínil Jaroslav Koutný z Třeboně.

MĚJTE NA PAMĚTI:

jak ovlivní hloubka dezénu pod 8 milimetrů brzdnou dráhu zimních pneumatik:
- ojetá pneu s dezénem 6 mm má brzdnou dráhu o 20 % delší
- ojetá pneu s dezénem 4 mm má brzdnou dráhu o 50 % delší
- ojetá pneu s dezénem pod 4 mm má brzdnou dráhu již zhruba o 70 % delší – tedy podobně jako letní guma
rychlý test hloubky dezénu:
Stačí vložit eurovou minci mezi lamely na pneumatikách a pokud bude její zlatý okraj vidět, pak hloubka vzorku nesplňuje předepsané minimum – 4 milimetry.
Zdroj: Allianz

Doklad zdravotní způsobilosti:

Policejní mluvčí Hana Millerová připomíná především starším občanům, kteří auto už neřídí každodenně, aby nezapomněli, že řidiči starší 60 let musí při silniční kontrole předložit  doklad o zdravotní  způsobilosti. Jak vychází ze zákona, osoba starší 60 let se musí podrobit pravidelné lékařské prohlídce. Ta se obnovuje po 5 letech, tj. v 65 letech, poté po 3 letech a od 68 let každé dva roky.