Jak uvedl za provozovatele Jiří Šívr ze Ski klubu Čihadlo, začíná se dnes nočním lyžováním. Před den se doupraví svah rolbou. „Vše je připraveno, sjezdovka dosněžená. V provozu bude také 550 metrů dlouhá dětská sjezdovka kolem lesa vhodná k výuce lyžování a snowboardingu. Dále bude možnost využít služeb lyžařského instruktora. A o víkendu už pojedeme normálně. Je ale dobré se vždy přesvědčit, jak bude otevřeno, na našich webových stránkách," poznamenal.

tabNa vleku v Hradišti u Nové Bystřice se již lyžuje dva týdny a od včerejška je v provozu i dětský lyžařský vlek. Rovněž jsou v okolí Nové Bystřice prošlápnuté i některé bílé stopy.

„Částečně je upravený okruh na golfovém hřišti, kde sice skútr projel, ale stopu ještě vyříznout nemohl. Nicméně povrch je uhlazený. A běžkaři prošlápli stopu k hotelu Peršlák," říká Petra Vacková z bystřického infocentra. Jak dodala, čeká se na zlepšení sněhových podmínek. „Pokud něco připadne, určitě se začne s úpravou i dalších tras," dodala.

Na sjezdovce v Hradišti se také naplno rozjela lyžařská škola. Hlásit se do ní je ale potřeba s předstihem. Zájem je velký. „Víkendy jsou hodně zaplněné, na tento už máme zadáno sedm instruktorů a víc moc dávat nemůžeme, abychom nezaplnili celou sjezdovku," zmínil Miloslav Vlk z vedení lyžařské školy a zároveň i jeden z instruktorů.

Díky tomu, že byl spuštěn i dětský lanový vlek, mohou se přijít něčemu přiučit i opravdu malí lyžaři. „Do čtyř let je to spíš hraní, ale od čtyř a půl už se dá něco učit. Chodí k nám ale i senioři, kteří se na lyže vracejí třeba po čtyřiceti letech," vyzdvihl.

Na vleku obce Studená pod Javořicí začíná sezona rovněž dnes. Podle Františka Adamce, který má sjezdovku, vlek a bežecké stopy na starosti, jsou nyní podmínky ideální. „Začínáme dnes v 15 hodin, o víkendu lyžujeme od 13 hodin. Hotový je i běžkařský zhruba patnáctikilometrový okruh, který začíná ve Studené za fotbalovým hřištěm, vede na Klátovec, Zhejral, do Světlé a zpět," sdělil František Adamec.

Na tento okruh navazují běžecké stopy, o které se starají v Řásné a jež vedou ke Studánce Páně a na Javořici.

Jen pár kilometrů od Studené v Mrákotíně se nachází další sjezdovka. V současné době je zde podle majitele společnosti Lyžařské sjezdovky Mrákotín Josefa Mikšíčka v provozu jeden svah a do víkendu by měli mít lyžaři možnost využívat i druhý. „Měli bychom to stihnout. V současné době zde máme přes půl metru především technického sněhu," sdělil včera. Ve všechní dny se v Mrákotíně lyžuje od 16 do 20 hodin a o víkendu od 9 do 20 hodin.

Zatím se nerozjede vlek jindřichohradeckého domu dětí v Dolním Radíkově. „Nemáme techniku na umělé zasněžování, takže jsme odkázáni jen na přírodní sníh a toho ještě není dostatek," uvedl ředitel domu dětí Vladimír Prokýšek.

tabBěžkaři se však mohou vydat do stop také v okolí Starého Města pod Landštejnem nebo Slavonic. Podmínky tady si chválí. „Lyžování, běžky, naprosto perfektní na Landštejnsku, a to včetně stop," vyzdvihl například Stanislav Musil.