Pokud se totiž chtějí dostat z Vídeňské ulice například na náměstí Míru, musejí namísto přímé cesty po lávce přes Malý Vajgar volit náhradní trasu kolem zámku, která je dvojnásobně dlouhá. Oproti středečnímu ránu již alespoň v místě, kde musejí chodci přejít přes křižovatku Václavské a Vídeňské ulice, přibyl provizorní přechod. Navíc to, aby pěší nevstupovali na most, kde je průchod zakázán, od čtvrtečního rána hlídají strážníci městské policie.

Jak vysvětlila tisková mluvčí jindřichohradecké radnice Karolína Průšová, hned první den bylo zjištěno, že lidé porušují zákaz vstupu na chodník na starém mostě přes Vajgar a ohrožují nejen svoji bezpečnost, ale i bezpečnost projíždějících vozidel. "Z tohoto důvodu bude činěn dohled a prováděna kontrola ze strany státní a městské policie a v případě porušení tohoto zákazu bude pokutováno," upozornila.

Trochu překvapená byla ve čtvrtek ráno i Lenka Weinerová z Jindřichova Hradce, když zjistila, že se po starém mostě do centra nedostane. "Myslela jsem, že to bude nějak omezené, ale že projdu třeba po jedné straně. Že to bude celé uzavřené, to jsem nemyslela," říká s tím, že značení náhradní trasy sice není ideální, ale jinak to asi nejde. Míní, že by již na křižovatce Václavské ulice s Mlýnskou mohlo být napsáno, že se dá projít na Vajgar, ale do centra ne, že most je zcela uzavřen. "Tady na té straně je vlastně jen to, že procházíte stavbou. Hlavně starším lidem by to ušetřilo pár kroků," míní.

Uzavírka Václavské ulice komplikuje život řidičům i chodcům.Zdroj: Deník/Petra Lejtnarová

Opravé již byly i značky ochůzkové trasy pro chodce s kritizovaným nápisem sídliště Hvězda.