Demonstrace však byly již před tím. Jak vzpomíná jeden z aktérů sametového dění v Jindřichově Hradci fotograf Ivan Emr, na hradeckém spodním náměstí se lidí poprvé sešli již 28. října, odkud pochází i jeho snímek.

„Já jezdil na demonstrace do Prahy a v tom říjnu 1989 jsem si říkal, že by bylo lepší demonstrovat doma, že to bude jednodušší. Tuším, že výzvy vysílala i Svobodná Evropa. S rodinou jsem tam šel o své vůli, ale základ byli lidé, kteří šli z evangelického kostela a organizoval to zřejmě tehdy farář Jan Blažek," říká Ivan Emr. Doplňuje, že na snímku je i vidět, jak v podloubí postávají tehdejší „estébáci".

Evangelický farář a dnes vojenský kaplan Jan Blažek   se ve vzpomínkách vrací  k výzvě Svobodné Evropy, aby lidé v den státního svátku dali i ve svých městech najevo nesouhlas.

„Dohodli jsme se s několika přáteli, že se sejdeme na horním náměstí. Myšlenka byla taková, že se budeme tiše modlit za odstranění Pomníku internacionalismu. Byla jen dvě města v republice, kde vznikl pomník na oslavu příchodu vojsku v roce 1968. Skutečně jsme se tam sešli, obešli ho a pak pokračovali Panskou ulicí na dolní náměstí. A lidé, když viděli, že jsme skupinka, která dává něco najevo, tak se k nám začali přidávat," připomíná událost před čtvrt stoletím Jan Blažek.

Na dolní náměstí již dorazilo asi dvacet občanů.

„Zazpívali jsme neformálně státní hymnu a v tu chvíli se rozeřvaly motorky. Přiznávám, že jsme měli i trochu strach, tak jsme se rozešli každý jiným směrem," doplnil Jan Blažek.