Vedoucí, instruktoři i dobrovolníci z řad rodičů připravují vše tak, aby příjezd táborníků nemohl nikoho zaskočit.

A tak se staví stany, přivážejí zásoby potravin, dělá se inventura sportovních a trampských pomůcek a dolaďují se poslední detaily táborových základen.

Kus práce za sebou mají i zaměstnanci Domu dětí a mládeže v Jindřichově Hradci, který pořádá tábory hned na několika základnách.

„Znamenalo to pro nás mimo jiné postavit sto dvacet stanů, což už je pořádná zabíračka. Musel jsem přitom smeknout hlavně před děvčaty, která makala jako málokterý chlap a při nošení podsad a podlážek jsem neslyšel jedinou připomínku, že je to pro ně moc těžké," říká ředitel domu dětí Vladimír Prokýšek, který oceňuje i vydatnou pomoc mnoha rodičů.

„Mohli by jednoduše říct, že si zaplatili, tak ať se staráme. Mnozí ale svou pomoc nabídli sami, za což jsme vážně rádi. Jsou mezi nimi totiž i tací, kteří s námi jezdili jako děti, takže něco takového berou jako samozřejmost," nešetřil slovy chvály Vladimír Prokýšek.

O posledním červnovém víkendu vyrostly stany i na Klepákově mlýně u Studené, kde pořádá dva běhy jindřichohradecká Pionýrská skupina 8. března. S třicítkou stanů, v nich budou děti kromě chatiček bydlet, se od sobotního rána potýkaly na tři desítky dobrovolníků z řad vedoucích a instruktorů.

Jak ale dodává vedoucí jindřichohradeckých pionýrů Lenka Malá, je stavba tábora už jen takovou tečkou.

„Připravovat se začínáme vlastně už v zimě, kdy vymýšlíme táborovou hru a celý program. Již několik týdnů navážíme potřebné zásoby pro kuchyni, sháníme odměny a ostatní věci, které jsou potřebné pro zdárný průběh tábora, poznamenala vedoucí, podle níž je důležité, aby vše klapalo na sto procent.

„Organizačně je to dost náročné, zejména letos, kdy máme opravdu rekordní počet dětí ve všech věkových kategoriích," tvrdí.

Plnou hlavu starostí mají v těchto dnech i rodiče, kteří svým ratolestem balí kufry a batůžky na prázdninový pobyt. Někteří váhají, jak je to s mobilními telefony, tablety a jinými technickými vymoženostmi. Pro ty má Lenka Malá jasný vzkaz.

„Je nám jasné, že doba si žádá své a pro děti je dnes již mobil něco naprosto standardního a nechtějí se od něj odloučit. To je také důvod, proč nijak nezakazujeme, aby si je na tábor braly. Jsme schopní zajistit i nabití přístrojů. Je ale dobré upozornit děti, že je lépe nebrat si telefon třeba do lesa, kde hrozí jeho ztráta, protože za to opravdu nemůžeme ručit. Navíc docela narušuje program, když si děti při různých činnostech raději hrají s mobilem. Rodičům tedy vždy radím, aby se s dětmi domluvili, že si budou volat třeba večer, při poledním klidu nebo v osobním volnu," vysvětlila.