Jak informovala tisková mluvčí třeboňské radnice Jitka Bednářová, o příspěvek žádá Nadační fond Svatovítské varhany prostřednictvím otevřeného dopisu, který podepsali kardinál Dominik Duka a předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl.

„Svaz měst a obcí vyzval své členy, aby přispěli částkou jedné koruny na obyvatele," dodala s tím, že Třeboň poskytne 10 tisíc korun. Podle starostky Terezie Jenisové je katedrála sv. Víta ztělesněním české národní historie a živou pamětí českého národa.

„Podílet se na rekonstrukci svatovítských varhan proto považuji za čest pro město Třeboň i pro sebe osobně," říká starostka Terezie Jenisová. Pro přispění na stavbu varhan je i místostarosta Zdeněk Mráz.

„Tento příspěvek není na údržbu objektů nebo majetku, který byl církvi navrácen, ale je to právě na varhany, což považuji za něco výjimečného," zmínil. Nadačnímu fondu se zatím podařilo vybrat 23 456 556 korun, což je 31 procent z celkové potřebné částky. „K podpoře se zatím přihlásilo více jak 40 obcí a menších měst," doplnila Jitka Bednářová.

V současnosti slouží ve svatovítské katedrále k doprovodu bohoslužeb, ke koncertům a k doprovodu slavnostních příležitostí provizorní nástroj z roku 1932, který je umístěn ve stísněných prostorách spodního patra boční, takzvané Wohlmuthovy kruchty v příčné lodi. Tyto varhany však proto neobsáhnou svým zvukem celý prostor katedrály. Na horním patře téže boční kruchty stojí kulisa varhanní skříně někdejších barokních varhan, jejichž stroj ale zanikl v prvních desetiletích 20. století. Prostor západní kruchty nad vchodem do katedrály sv. Víta, který je určen pro velké varhany, zůstává již téměř sto let prázdný.