Kvůli zákonu na ochranu osobnosti totiž radnice nesmějí vyhledávat a oslovovat své občany, kteří se dožívají významného životního jubilea a ani zvát občánky na jejich vítání. Ve většině případů i oslavenci zmizeli z obecních zpravodajů.

Například v Dačicích podle matrikářky Evy Chňoupkové opustili zveřejňování jubilantů ve zpravodaji. „Nesmíme je sami vyhledávat. Gratulace se drží pouze v místních částech, kde se lidé více znají a vědí, kdo se kdy narodil. Tam si chodí gratulovat, ale nikde to neuvádíme," říká Eva Chňoupková. Někdy má radnice i s lidmi dohodu, že pozvání na gratulaci vychází právě od nich.

U tradičního rituálu vítání miminek je situace obdobná, ale rodiče narozených dětí většinou podle Evy Chňoupkové mají sami zájem, aby byli pozváni a hlásí se, že se jim narodilo dítě.

V Jindřichově Hradci si vyžádali podle mluvčí městského úřadu Karolíny Průšové od ministerstva vnitra k problému stanovisko, které vychází z náplně činnosti dle zákona o obcích. „Podle toho má obec se samostatnou působností povinnost pečovat o kulturní a společenský rozvoj. A v rámci toho si můžeme vyžádat údaje o narozených dětech, ale nesmíme je dál poskytovat třetí osobě," sdělila Karolína Průšová. V praxi to pak vypadá tak, že město dítě pozve na vítání a tam rodiče podepíší souhlas se zveřejněním společné fotografie a podobně.