VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na zabijačku se může těšit rodina i sousedé

Jižní Čechy – Domácí zabijačky jsou příležitostík setkávání a hodování. Několik let není dle zákona možné podělit své známé, jak bývalo dobrým a vítaným zvykem. 

20.1.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Foto: Deník/Lenka Novotná

Vloni v červenci předložil ministr zemědělství vládě novelu veterinárního zákona, který měl od ledna kromě jiného zmírnit pravidla pro výslužku ze zabijačky. K jejímu schválení zatím nedošlo.

„Stále ještě platí, že domácí porážka je určená jen pro potřeby dané domácnosti," řekl ředitel krajské veterinární správy František Kouba. Dodává ale, že pořádání zabijačkové trachtace na dvoře domu třeba s dvacítkou hostů je soukromou věcí majitele čuníka. Prase ale musí být správně poraženo, a to osobou odborně způsobilou, což znamená pozvat si vyučeného řezníka.

„Mnozí si myslí, že všechno si umí udělat sami, ale takové podřezání prasete leckdy hraničí s týráním zvířat. Jak říkal Jan Werich: Na odbornou práci mají být odborníci."

Malý zabijačkový slovníček

KRUPON = nejhodnotnější střední část prasečí kůže

KALAFUNA = zpravidla borovicová smola. Používá se k odstraňování štětin a blány z vepřové kůže

ZVONEK = nerezový zvonek s háčkem na čištění prasete od štětin

ROZPORKA (grmolec, brdečko, kromholec) = ráhno na zavěšení prasete při vyvrhování a porcování na čtvrtky

NARÁŽKA (plnička, nabíječka) = slouží k plnění jitrnic nebo klobás

HUPCUK = ruční řetězový kladkostroj použitelný jako kladka na prase

BUCHTA = bílé pečivo přidáváme pro zjemnění a sladění chutí většiny zabijačkových pochoutek

V Lišově funguje na středním odborném učilišti tříletý učební obor řeznicko-uzenářská výroba pro chlapce a dívky. „V desítce učňů není žádná dívka," konstatuje ředitel Dalibor Benýšek a dodává, že zájem o řezníky je ze strany zaměstnavatelů vyšší než nabídka.

O tom, že přibývá zájemců o domácí porážku vlastního prasátka, hovoří 33letý řezník, který vloni dělal kolem 50 zabijaček, zhruba o deset procent více než v roce 2015. Důvodem chovu, i přes dostatek vepřového v marketech, je zdravé a kvalitní maso – lidé vědí, čím svého pašíka krmí.

Kam na vepřové hody.

Autor: Jana Zuziaková

20.1.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Bratři Michálkovi kralovali ve Vlkovské pískovně

Jindřichohradecká radnice. Ilustrační foto.

Podloží rozhledny je v pořádku, říká radnice

V Rapšachu zvítězili muži i ženy z Lásenice

Rapšach – Další kolo Velké ceny Třeboňska se konalo o uplynulém víkendu v Rapšachu.

Nominujte Deník v anketě Křišťálová Lupa 2017!

Nominujte Deník.cz do ankety českého internetu Křišťálová Lupa 2017! Díky vám bude mít Váš regionální Deník šanci dostat se do finálního hlasování v kategorii "Zpravodajství".

V sobotu rozezní parkán rock, ska i punk

Prachatice - Hospic music fest 2017 - nultý ročník jednodenního hudebního festivalu, odstartuje již tuto sobotu. Bavit se a pomáhat můžete od 13 do 22 hodin.

Na sál to nestihla. Porodila pod stoletou lípou

Písek – Tatínek by zasloužil medaili. Shodovaly se sestřičky na porodnickém oddělení písecké nemocnice, když v úterý propouštěly domů Evu Chvojsíkovou z Týna nad Vltavou s dcerkou Barborkou. Té se totiž už nechtělo čekat a přišla na svět v pátek ve 20.25 hodin za pomoci tatínka Miroslava kousek za bránou nemocnice pod stoletou lípou.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení