Má aprobaci čeština, hudební výchova a dále se věnuje výchovnému poradenství, což, jak sama říká, je její oblíbená parketa. Letos bude třídní učitelkou deváťáků a už se těší.

V roce 2006 jste byla semifinalistkou ankety Zlatý Ámos. Jak na to vzpomínáte?
Marcela Fenclová: Asi nejhezčí vzpomínky jsou na krajské kolo, kam se mnou jely i děti a byla jsme na ně hrdá. Také jsme se tam setkala s tehdejším hejtmanem Janem Zahradníkem a s dalšími kolegy učiteli, kteří jsou učitelé na svém místě. Pak jsme byla na finále v Praze, ale s těmi dětmi to bylo milejší.

Učíte vedle hudební výchovy i češtinu. Mluví se o tom, že děti dávají přednost počítačům místo četby. A jejich pravopis je příšerný. Jak jsou na tom podle vás s rodným jazykem?
Je to obecně známá věc, že děti málo čtou. Podle mě to hodně souvisí s tím, jaké mají zázemí doma. Jak rodina komunikuje, zda je rodiče vedou ke kultuře a četbě. A od toho se odvíjí i jejich slovní zásoba, komunikační dovednosti a také studijní vlastnosti. A ve vyšším věku školáků je už znát, kdo doma čte a nečte.

Co byste dětem do nového školního roku popřála?
Kromě obvyklých věcí, jako je spokojenost, inspirace, radost z úspěchu, poučení, poznání a neodmyslitelné legrace bych vyzdvihla důležitost dobrého kolektivu a setkání s lidmi, kteří se mohou stát jejich vzory.  

Připravujeme pro vás fotoreportáže z prvního školního dne z celého regionu. Můžete připět i vy. Můžete posílat fotografie vašeho školáka, vaší šjkoly a podobně na petra.lejtnarova@denik.cz