Strážníci městské policie v Třeboni před několika dny obdrželi tísňový signál z bezpečnostního náramku jedné seniorky. „Přijali jsme signál na speciální telefon, objevilo se jméno občana v nouzi. Operátorka situaci dobře vyhodnotila, strážníci na místo vyjeli a paní se zdravotními problémy pomohli," popsal vrchní strážník Vladimír Školka s tím, že žena už je v pořádku. Je to poprvé od zahájení projektu bezpečnostních náramků pro seniory v Třeboni, co strážníci zasahovali. „V současné době je mezi seniory sedm těchto náramků, kontrolujeme jejich funkčnost a zatím je to ke spokojenosti všech," dodává Školka.Jak informovala mluvčí Městského úřadu Třeboň Jitka Bednářová, město v první fázi koupilo deset kusů těchto náramků za 110 tisíc korun. „Náramek dostává uživatel bezplatně do pronájmu. Zaplatí pouze telefonní kartu v hodnotě asi 200 korun," sdělila Jitka Bednářová.

Například v Dačicích od loňska městská policie rovněž působí non stop a jedním z důvodů byla právě možnost rychlé pomoci seniorům v tísni. „Připravuje se školení v pečovatelském domě, aby si dříve narození v případě nouze mohli takzvanou rychlou volbou na mobilu přivolat pomoc strážníků," říká místostarosta Dačic Jan Bartošek s tím, že krizová tlačítka jsou ekonomicky náročnější a dnes má mobil snad každý.

Senioři se však mohou bránit i jiným způsobem. „Od policistů, kteří k nám přišli na besedu, jsme dostali osobní alarm. Ten teď nosím všude s sebou," svěřila se důchodkyně Svatava Dlouhá, která žije v hradeckém domě s pečovatelskou službou.