„Jedeme podle původního plánu a čekáme, jak se politici rozhodnou, zatím nemáme žádné problémy,“ sdělil tajemník Nové Bystřice Rudolf Hubinger. Podobně jsou na tom i ostatní jindřichohradecká přebírací místa výsledků voleb – Třeboň, Slavonice a České Velenice.

Standardně se chystají i v Suchdole nad Lužnicí, kde se o termín konání voleb v hojné míře zajímají občané. „Čelíme dotazům ze strany veřejnosti, zda nemáme lepší informace. Říkáme lidem, že nic dalšího zatím nevíme,“ podotkl tajemník Suchdola nad Lužnicí Luboš Hešík.

Komplikace působí v některých místech povinnost připojení přes pevné linky ve všech volebních okrscích. Tam, kde nelze pevnou linku připojit, mohou mít volební komise místo ní mobilní telefon. „Myslím si, že mobilní telefony by byly lepší, vždycky by se na začátku voleb okrskům pouze rozdaly a pak zase vybraly zpět,“ míní dačický tajemník Karel Macků.

Také podle jindřichohradeckého tajemníka Karla Přibyla je zřizování pevných linek, kdy každá vyjde kolem 1700 korun na každé volby do každého okrsku, zbytečným přepychem. „V době mobilních telefonů je to umělé prodražování voleb,“ uvedl. K nejistému termínu má ale také výhrady. „Komplikuje to situaci, nikdo neví, co bude,“ uvedl s odkazem na celou řadu termínů, které na sebe navazují a i tak jsou velmi „napnuté“.

Zda se předčasné parlamentní volby uskuteční v říjnu či listopadu, by měli politici na základě stanoviska ústavního soudu rozhodnout tento týden.