Již nyní je proto jasné, že vlajka ozdobí například slavonickou radnici. Tradičním městem, které se každoročně ke kampani Vlajka pro Tibet přidává, je i Jindřichův Hradec, jež podle tajemníka městského úřadu Karla Přibyla nevynechá ani tentokrát.

„Obrátila se na nás, jako je tomu už mnoho let, společnost Lungta, zda by se město nepřipojilo k upomínce na 55. výročí povstání a jeho krvavého potlačení v Tibetu. Rada schválila, že se připojíme vyvěšením vlajky na naší budově úřadu," informoval tajemník.

Ne všude je ale postoj k solidaritě s Tibeťany tak jednoznačný. Studenský starosta Vítězslav Němec předložil návrh na připojení se k celosvětové solidární akci tamním zastupitelům, kteří jej ale nepodpořili.

„Žádná velká diskuze se okolo toho nekonala. Dali jsme o tom hlasovat v zastupitelstvu a neprošlo to," konstatoval starosta Studené.

Nevyvěsit vlajku se letos rozhodli i v Nové Bystřici, jak sdělil starosta Vladimír Bláha.

„Dával jsem to do rady a radní se shodli na tom, že vyvěšením vlajky se ničemu nepomůže. Je to jen gesto, které nemá žádný valný význam," říká Vladimír Bláha a dodává, že by bylo dobré se zapojit jiným způsobem.

„My si samozřejmě uvědomujeme, že lidská práva a situace v Tibetu je závažný problém. Pokud by někdo přišel s návrhem nějaké konkrétní pomoci, tak bychom určitě nezůstali stranou," prohlásil starosta Nové Bystřice.

Jsou ale i místa, kde vlajka s bílou horou a tmavě modrým nebem vlaje nejen desátého března, ale po celý rok. Takovým místem je kupříkladu dům cestovatele a fotografa Jaroslava Havlíka v Člunku nedaleko Jindřichova Hradce.

„Je to taková má osobní deklarace lidských práv, která jsou v Tibetu Číňany tvrdě pošlapávána," vysvětluje fotograf, který podnikl do Himálají patnáct cest a Tibet několikrát navštívil.