Jak ve středu uvedla vedoucí Klokánku Emílie Popelková, mnohé tety stále čekají na lednové výplaty. „A některé ještě nedostali ani prosincovou. Ale máme slib, že tento týden by to mělo být doplacené," naznačila.
Zakopaný pes je podle ní v tom, že Jihočeský kraj sice peníze Fondu ohrožených dětí pošle včas, ale nejdříve se musejí poplatit záležitosti jako je elektřina a podobně.

Obdobná situace nastala i před rokem, s velkým zpožděním tetám přišla prosincová výplata až po 20. únoru. Letos je to ještě o měsíc déle.

Jak Emílie Popelková přiznává, problémy jsou po celý rok. Navíc kvůli novému občanskému zákoníku ubývá dětí, neboť  v Klokánku mohou zůstat pouze půl roku. Pokud se jim nenajde náhradní pěstounská rodina, pak je soud musí poslat do ústavní péče. Již se tak i stalo, byť  by se klauzule nového občanského zákoníku neměla týkat případů před rokem 2014.

„U nás by to děti nemělo vůbec postihnout. Máme je svěřené soudem, a to ještě před začátkem letošního roku. Jsou tu vždy do té doby, dokud pro ně nenajdeme vhodnou pěstounskou rodinu. A ne vždy se to podaří. Ve staré legislativě nebylo nijak stanoveno, na jak dlouho u nás děti mohou být, byla to nezbytně nutná doba," uvedla Emílie Popelková.

Podle ní dnes soudy raději svěří dítě rovnou do dětského domova, než aby jej po půl roce v Klokánku musel zase přesunout.  „U nás je hodně sourozeneckých skupin, o které není mezi pěstouny tak velký zájem. Jsou tady již dlouho a mají tu skutečný domov," doplnila Emílie Popelková.

V jindřichohradeckém Klokánku je nyní obsazeno šest bytů, přičemž v každém se po týdnech střídají dvě tety.
Dle stanoviska Fondu ohrožených dětí novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí  nabyla účinnosti 1. ledna loňského roku a záměr jejích tvůrců spočíval v tom, že se měly děti dostat  z ústavů do rodin – především vlastních, v krajních případech do rodin pěstounských.

Tehdejší ministr Drábek a další představitelé ministerstva práce a sociálních věcí opakovaně zdůrazňovali, že díky novele od 1. ledna  již žádné dítě mladší tří let nebude umístěno do ústavní výchovy, protože tu bude dostatek pěstounských rodin na přechodnou dobu. Při projednávání novely její tvůrci také uváděli, že Klokánky novela neohrozí.

„Snaha co nejvíce snížit počty dětí v ústavech i jiných institucích včetně Klokánků vede k tomu, že sociální pracovníci děti ani z velmi rizikových prostředí neodebírají, případně se snaží je co nejdřív vrátit domů, i když tam nechtějí. Děti jsou do Klokánků v posledním roce často přijímány v podstatně horším stavu, než dříve. Těžce podvyživené, apatické, vývojově silně zanedbané, zavšivené, se svrabem, impetigem, se štěnicemi," říká se v tiskové zprávě fondu.