Projekt ukončení nemocniční péče v dolním areálu vznikl v roce 2013. Do ukončení v roce 2021 spolkne 1,8 miliardy korun z prostředků nemocnice. Podle jejího ředitele Břetislava Shona přinese výrazné zlepšení kvality lékařské péče, více prostoru a pracovišť pro lékaře a jejich pacienty.

Co je a co přibude
- porodnice s neonatologií za 223 mil. Kč je jedním z nejmodernějších pavilonů v republice
- přestavba pavilonu C na úroveň vyspělé Evropy za 200 milionů
- mateřská škola pro 103 dětí hlavně zaměstnanců za 13,5 milionů
- emergency za 60 milionů
- vestavba mezi chirurgii a chirurgii s 16 operačními sály
- v plánu další dvoupatrové parkoviště možná s heliportem

Začátek moderních změn českobudějovické nemocnice odpovídajících 21. století jak v léčbě pacientů, tak v prostorovém a přístrojovém vybavení a v organizaci, jež vyvrcholila přeměnou nemocnice do akciové společnosti, má počátek v roce 1996 nástupem ředitele Jiřího Bouzka. A její úroveň se stále zvyšuje.

"Vzniknout muselo nové logické uspořádání,“ zdůrazňuje Břetislav Shon. To znamená hlavně sloučení oborů, které mají k sobě blízko, do společných pavilonů jako v případě urologynekologie. „Patří k sobě jak vyšetřovacími metodami, diagnostikou, tak využíváním operačních sálů a přístrojů,“ vysvětluje ředitel nemocnice. Díky současným stavebním investicím nebudou podle něj další nutné až 30 let.

Nová jednotka intenzivní péče s prvními pacienty.
Nová chirurgie. Víc barev i postelí

Jihočeský kraj nemocnici za dolní areál převede 400 milionů korun a na přístrojové vybavení přidá 200 milionů během pěti let.

Na snímku PlasmaJet předvádí Blanka Nevečeřalová, staniční sestra operačních sálů Gynekologicko-porodnického oddělení Jihočeské nemocnice.
Naději mají i ženy, které dřív nešlo operovat