„V pondělí 25. srpna jsme měli sezení zaměstnanců a ti se postavili za současné vedení. Jsem tu od roku 1994 a tohle je osmý zaměstnavatel a neustálé změny mě už dost vysilují. Teď, když jsme se měli dobře, tak zas další změna,“ komentovala současnou situaci jedna ze zdravotních sester, která si nepřála uvést své jméno.


Město nečeká

Podle slov starosty Vimperka bere rada města rozhodnutí vedení Sanatoria Javorník na vědomí. „Okamžitě začínáme situaci řešit, budeme hledat nového provozovatele. Chceme zařízení v plném rozsahu zachovat, chci, aby vše proběhlo co nejrychleji, protože to nejcennější jsou lidé, zaměstnanci, kteří nemůžou být v nejistotě. Když se nám rozpadnou kolektivy lékařů a sester, tak tu budeme mít budovy, ale zdravotní péči dělají zdravotníci,“ říká rezolutně starosta Pavel Dvořák.

Zaměstnanci Nemocnice Vimperk, o.p.s.. zažívají šok. Na dvě stě lidí, kteří v ní pracují, se totiž musí vyrovnat s faktem, že provozovatel zařízení, Sanatorium Javorník, s.r.o., předává všechny pravomoce a odpovědnost za obecně prospěšnou společnost zpět zakladateli, tedy městu Vimperk.

Zdravotnické zařízení tím sice nekončí, ale tým lidí pod hlavičkou sanatoria, který se podílel od roku 2005 na vzestupu zařízení, opouští své místo v nemocnici.

„V pondělí jsme obdrželi dopis od Sanatoria Javorník, kde nás informuje jeho jednatel o tom, že je připraven jednat o předání řízení společnosti. My jsme tento krok vzali na vědomí a nyní uděláme vše pro to, abychom našli nového provozovatele. Víme, že nemocnice je pátým největším zaměstnavatelem na Vimpersku a navíc má 90 lůžek následné péče, plus další široký rozsah služeb, a to nejen pro Vimperk,“ říká starosta Pavel Dvořák.

V obdobné situaci nejistoty se ocitají i obyvatelé Dačic na Jindřichohradecku, kde se kauza nemocnice táhne již několik měsíců. Odstartovalo ji tehdy uzavření interny.