Zhodnocení stavby z hlediska památkové péče vypráví, že tento městský dům uzavírá západní frontu Masarykova náměstí. Jeho klasicistní východní průčelí je významným architektonickým prvkem, který nachází uplatnění například na pohlednicích z města nebo na kresbách a obrazech.

Původní dům ze šestnáctého století byl přistavěný k hraně příkopu městského opevnění. Z období renesance se v domě dochovaly křížové klenby s hřebínky v přízemí i patře. Z barokního období pochází valená klenba s výsečemi. Neméně hodnotné jsou i konstrukce vzniklé při dostavbě domu v klasicistním období, konkrétně se jedná o plackové klenby a východní průčelí. Pozoruhodným detailem jsou kamenné konzoly v západním průčelí, které na sobě kdysi nesly balkon.

Dům s číslem popisným 168/II na Masarykově náměstí zvaný Beinkolesův dům je nemovitá památka evidovaná v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky. Na první pohled každého zaujme hlavní průčelí orientované do náměstí, které je pětiosé s klasicistním členěním první čtvrtiny 19. století. V patře má pilastry s profilovanými šambránami oken s římsovými supraportami na konzolách.

Dispozice přední části domu o délce dvaadvaceti metrů pochází ze šestnáctého století, kdy byl dům přistavěn k hraně příkopu městského opevnění. Střední hloubkový trakt historického objektu býval vstupní síní se schodištěm a průchodem do zadní části parcely.

V prvním patře existuje dosud renesanční střední komora a další klenutý prostor. Zadní část domu, která vznikla snad zčásti použitím zdiva staršího křídla, je klenuta tzv. plackami. Klasicistní výstavba se uskutečnila ve třicátých letech 19. století.