Ve 3. mateřské škole na Sídlišti Vajgar na odloučeném pracovišti u Billy od včerejšího dne funguje nová třída, ve které najde místo dalších 28 dětí.Prostory, ve kterých třída vznikla, byly dříve využívány různými organizacemi pracujícími s dětmi, sídlilo zde mateřské centrum i Junák. Poslední dva roky tuto část budovy využívala školka pro vlastní účely.

„Dlouhodobě využíváme programu Jihočeského kraje Opravy a rekonstrukce mateřských škol, díky kterému se od roku 2009 podařilo navýšit kapacitu hradeckých školek o 162 míst," uvedla vedoucí odboru školství Jitka Čechová s tím, že na rekonstrukci právě této třídy město získalo z tohoto programu dotaci ve výši 400 tisíc korun, přičemž celkové náklady byly vyčísleny na 966 360 korun.

„K 17. září se nám tak podařilo vytvořit v našich mateřských školách 867 míst. Kapacita byla navýšena také ve 4. mateřské škole v ulici Röschova, a to o 15 dětí," informovala Jitka Čechová.

„Je skutečně potěšující, že se nám jako jedněm z mála tímto krokem podaří stoprocentně pokrýt požadavky na umístění dětí do mateřských škol ve městě," kvitoval místostarosta Bohumil Komínek. Jak dále dodal, do budoucna snad již bude tato kapacita dostačující, protože není příliš míst, kde by bylo možné ještě ji nějakým způsobem navyšovat. „Především z technického hlediska už podobných možností přístavby mnoho není," doplnila místostarostova slova Jitka Čechová.

Samotná rekonstrukce trvala měsíc a půl. „Pracovalo se o prázdninách, tudíž jsme nemuseli naštěstí příliš chvátat a na všechny práce byl čas, takže vše skutečně dopadlo velice dobře," uvedl jednatel Jindřichohradecké stavební, která práce prováděla, Miroslav Marek.

„V tuto chvíli jsme největší mateřskou školou v okrese, celkem máme 296 žáků, z toho 128 je nyní na tomto odloučeném pracovišti," řekla ředitelka 3. mateřské školy Jaroslava Krejčová a zároveň dodala, že díky tomuto navýšení kapacity vznikla tři nová pracovní místa. „Přijali jsme dvě pedagogické pracovnice a jednu paní, která bude mít kombinovanou náplň práce, a to výpomoc v kuchyni a úklid ve třídě," vysvětlila.

V příštím roce by se školka mohla dočkat ještě výměny oken. „Požadavek na okna jsme již zadali. Je to takový poslední výrazný problém, protože skutečně hodně protopíme, ale není v naší moci s tím něco dělat, dokud nebude výměna provedena," informovala ředitelka. Jak doplnil místostarosta Bohumil Komínek, k žádosti, kterou město podalo ohledně dotace na zateplení, ještě žádné vyjádření nepadlo.

Petra Jouzová