„Je už téměř připravena projektová dokumentace, kterou budeme podávat na stavební úřad do Třeboně kvůli žádosti o povolení stavby,“ vysvětlil starosta Jan Kronika.

Příprava tohoto rozsáhlého projektu však zahrnovala mimo jiné také vypracování a podepsání více než třiceti smluv o smlouvě budoucí na věcná břemena.

„Museli jsme také připravit smlouvu budoucí o smlouvě kupní s majitelem pily v Klikově, kde budeme potřebovat jeho pozemek o velikosti 130 metrů čtverečních na výstavbu čerpací stanice pro kanalizaci,“ upřesnil starosta.

V této souvislosti žádalo vedení města Povodí Vltavy, aby jim snížili poplatek za uložení věcných břemen v místech, kde bude kanalizace přecházet přes řeky.

Předložené smlouvy o smlouvách budoucích se jim totiž zdály vysoké, protože mají stanovenou výši jednorázového poplatku deset tisíc korun za jedno věcné břemeno. Pro město Suchdol nad Lužnicí to činí celkem za všechna věcná břemena šedesát tisíc korun.

Jako hlavní argumenty uvedli zastupitelé to, že jim město vychází vstříc a spolupracuje při upravování břehů a koryta řeky. Apelovali také na problémy, které jim hrozí při povodních.

Podle starosty zástupci Povodí Vltavy na snížení částky nepřistoupili s odůvodněním, že mají položky pro všechny stejné a že by to pak po nich požadovali i další. Aby mohlo vedení města zažádat o stavební povolení, museli na tyto podmínky přistoupit.