Nové lavičky, pítka či osvětlení podél pěší zóny. To a mnohem víc nabízí dvojice projektů na rekonstrukci náměstí Míru.

Jak uvedla mluvčí radnice Karolína Průšová, jejich předložení a představení veřejnosti schválila ve středu odpoledne rada města. „Na začátku prosince bylo předloženo pět anonymních studií, z nichž nyní radní na základě návrhu pracovní skupiny vybrali dva," řekla.

Podle slov místostarosty Bohumila Komínka budou oba návrhy představené jak na webu města, tak ve výloze infocentra v Panské, a to od pondělí 23. ledna. Na obou místech budou Hradečáci moci hlasovat o tom, který z návrhů se jim líbí víc.

Oba návrhy na úpravy náměstí budou zveřejněné po dobu patnácti dní. Hlasování by se mělo odehrát podobnou formou jako před lety při rozhodování o podobě rozhledny – tedy klikáním na webu města a hlasovacími lístky v informačním středisku v Panské.

Místostarosta Bohumil Komínek vysvětlil rozdíly mezi oběma předloženými návrhy: „Varianta označená číslem tři obsahuje mimo jiné nové osvětlení po obvodu pěší zóny, oddělení prostorů sloupky nebo zachované stromy – obecně téměř žádné stavební zásahy do náměstí."

Naproti tomu, jak uvedl, varianta označená číslicí 5 zahrnuje výraznější zásahy do náměstí, kupříkladu ostrůvky pro vymezení různých ploch, nové lampy po celém obvodu, odstranění stromů nebo nový mobiliář a letní i zimní variantu podoby náměstí.