„Už ve čtvrtek, když jsme dům slavnostně otevírali, sem přišlo kolem čtyřiceti lidí. V současné chvíli máme dvaadvacet zájemců," vypověděl starosta Filip Mencl, který příchozí nejen prováděl celou stavbou, ale odpovídal i na všetečné otázky. Ty nejčastější se týkaly výše nájmu a také toho, jaké podmínky musí zájemce o byt splňovat.

„Nájem by ve všech bytech neměl překročit pět tisíc korun, a to včetně energií a vody," informoval tazatele starosta. Ti, kteří by v nových startovacích bytech chtěli bydlet, však nesmí být ani spolumajiteli jakékoli nemovitosti a jejich příjem nesmí přesáhnout přibližně patnáct tisíc korun. Dalším hodnotícím kritériem je pak i aktuální životní situace.

Mezi zájemci převažují mladí lidé, kteří se chtějí osamostatnit, ale podívat se přicházeli i senioři. „Chtěl bych se osamostatnit, je mi šestadvacet a bydlím s rodiči," říká jeden ze zájemců Pavel Dušák z nedaleké Jemčiny. Sám se byl již podívat i na nějaké pronájmy v Jindřichově Hradci. „Tam ale nejsou nájmy nic levného, tady je to docela cenově přijatelné, navíc bych to měl i kousek do práce," vyzdvihl. S dalšími, kdo se přišli na předělanou úpravnu vody podívat, se shodují, že bydlení vypadá pěkně. „Je to nové, hezké, navíc je to kousek od řeky," vyjmenovali.

Dnu otevřených dveří ale využili k prohlídce i místní, kteří své bydlení již mají vyřešené. „Zajímalo nás, co se skrývá pod takovou investicí. Jsem z toho docela překvapený, je to udělané celkem pěkně, sám se ve stavebnictví pohybuji a setkávám se s ledačím," říká Josef Suk.

Celkové náklady na předělání staré úpravny vody dosáhly 9 844 602 korun. S financováním ale obci pomohla dotace získaná od ministerstva pro místní rozvoj ve výši 4,4 milionu. „Uchazeči jsou nadšení. Vzhledem k tomu, jak objekt vypadal předtím, výsledek předčil očekávání. Měli jsme ale dobrý projekt, i provedení je dobré. Ta budova sem zapadá" míní starosta.

Zájemců o bydlení v jednom z osmi bytů je nyní dvaadvacet. „Bude záležet, kolik se nakonec žádostí potvrdí. Ideální by samozřejmě bylo, kdyby jich bylo osm a každá na jiný byt," poznamenal. O tom, kdo nakonec dostane klíče, budou rozhodovat novosedelští zastupitelé ve čtvrtek. Noví nájemníci by se pak mohli nastěhovat začátkem prosince.

Petra Lejtnarová