Soutěž je určena pro žáky základních a středních škol a zaměřuje se na znalosti z oblasti zdravého životního stylu včetně zdravé výživy. Letos se jí zúčastnilo 28 219 žáků z 516 škol. Je vypisována ve třech kategoriích, a to pro první stupeň ZŠ, druhý stupeň ZŠ a odpovídající ročníky víceletých gymnázií a pro studenty středních škol a vyšší ročníky víceletých gymnázií.

Z 5. základní školy z Jindřichova Hradce se do boje vydaly děti jak z prvního, tak i z druhého stupně. Poté, co úspěšně zvládli první tři kola, která soutěžící vyplňují pomocí internetu přímo ze školy, postoupili do kola čtvrtého, které již absolvovali všichni soutěžící společně v Praze před odbornou porotou.

„Na začátku, v prvním ročníku, to byla zvědavost," říká o prvních zkušenostech se soutěží Anděla Mrkvičková, třídní učitelka deváťáků z jindřichohradecké 5. základní školy, která zároveň jako odborný pedagog doprovázela týmy všemi dosavadními ročníky, jichž se škola ze sídliště Vajgar zúčastnila.

„Napoprvé jsme ve školním kole napsali 142 testů a tři nejúspěšnější žákyně se nadchly pro přípravu do dalších kol tak, že kromě domácí přípravy strávily ve škole ještě spoustu ranních a odpoledních hodin," vzpomíná na první ročník, který nakonec studentky Iveta Maňourová, Eva Paďourková a Daniela Trenčanská vyhrály.

Ve druhém ročníku se do finále dostal tým z prvního stupně, který nakonec skončil na čtvrtém místě.

V letošním ročníku pak ale ani jeden z tříčlenných týmů z jindřichohradecké školy nedal svým soupeřům šanci a tamní školáci tak obsadili první místa ve svých kategoriích.

„Letos jsme napsali v každé kategorii téměř 150 testů. Vítězně jsme proběhli okresní i krajská kola a jeli na finále do Prahy," rekapituluje Anděla Mrkvičková a pokračuje: „Eva Vyhnalíková, Klára Kohoutová a Martin Michal z prvního stupně vyhráli své semifinále a nakonec i finále stylem start cíl. Jako reprezentanti Jihočeského kraje a města Jindřichův Hradec podali excelentní výkon," hodnotí své svěřence učitelka a dodává, že s těmito třemi se původně připravovali ještě Kateřina Spilková a Tomáš Ludvík.

V kategorii určené starším žákům si neméně dobře počínali Daniela Trenčanská, Nikola Nováková a Tomáš Lepič. „Ti postoupili do finále z druhého místa a dlouho neměli jasno, jak dopadnou. Jen ne tu bramborovou, říkali jsme si," líčí napjatou atmosféru z finálového kola Anděla Mrkvičková. „Pak se ale začali ostatním bodově vzdalovat. Nakonec vyhráli vynikajícím výkonem s náskokem čtrnácti bodů, když zbývající družstva od sebe dělil vždy pouhý bod. Měli jsme z toho neskutečnou radost," uzavřela Anděla Mrkvičková.

o soutěži Sapere

Česká republika je první evropský stát, ve kterém se pořádá

5 tematických okruhů:

-základní živiny a další složky ve stravě

-obaly potravin a technologie zpracování a skladování

-výživa a nemoci, možnosti jejich prevence

-vhodné složení jídel

-pohyb, energie a energetická hodnota potravin

Petra Jouzová