Občany ve vztahu k obci pochopitelně nejvíce zajímá, zda se jim nezvýší platby za vodu, za svoz odpadu a potom také, co bude obec v nadcházejícím roce budovat.

Proto starostům v novém seriálu pokládáme tři stejné otázky:
1. Jaká bude u vás v příštím roce cena vody?
2. Kolik občané zaplatí za svoz a likvidaci odpadu?
3. Jaké budete mít v příštím roce prioritní investiční akce?

Jak vyplývá z odpovědí, pokud to není nutné, obce se snaží občanům poplatky nezdražovat. Například starosta Popelína Tomáš Zaňák říká, že zvýšení roční platby za odpad o 10 korun korun přinese do obecní pokladny okolo pěti tisíc. „Není to rozhodující částka, ale shodli jsme se na tom, že je lepší zvyšovat platbu postupně, než zdražit skokově," uvedl.

V Dešné zdražovali především stočné už letos, aby obec vyhověla požadavkům dotace na čističku. Takže v roce 2014 se měnit nebude.

V Novosedlech nad Nežárkou se poplatky za likvidaci odpadu ani vodné a stočné měnit  nebudou.

starosta Dešné Alois Adam

Starosta Dešné Alois Adam.1. voda:
Vodné a hlavně stočné jsme museli navýšit již v letošním roce, protože jsme vybudovali čistírnu odpadních vod. Nárůst ceny byl jen na úroveň toho, abychom splnili podmínky dotace. Vodní činí 13, stočné 14 korun za kubík a příští rok ho zvyšovat nebudeme.

2. odpad:
Letos jsme zvýšili ze 450 korun na 500 korun a tato cena zůstane i pro následující rok.

3. prioritní investice:
Rozpočet budeme schvalovat poslední pátek v roce, ale předběžně máme naplánované dvě zásadnější akce. Chceme v příštím roce opravit místní komunikaci v místní části obce – v Hluboké, což bude investice v řádu milionů.

Rovněž potřebujeme rozšířit hasičskou zbrojnici, protože podle požadavků zařazení naší jednotky v JPO3 musíme mít dvě auta.

Potom chystáme řadu drobnější akcí, jako rozšíření veřejného osvětlení a podobně.

starosta Novosedel nad Lužnicí Filip Mencl

Filip Mencl, starosta Novosedly nad Nežárkou.1. voda:
Vodné a stočné máme stejné jako všechny obce a města, která jsou součástí Svazku obcí Vodovod Hamr. Již nyní je jasné, že se zdražovat nebude. Vodovod Hamr rozhodl, že ceny zůstanou na stejné úrovni jako v letošním roce.

2. odpad:
Poplatek za odpad řešíme již dlouho prostřednictvím kupónů a měnit to nebudeme. Nebudeme ani zdražovat, takže i nadále platí na jednu popelnici roční kupón za 600 korun.

3. prioritní investice:
Letos jsme dokončili výstavbu chodníků v Kolencích a po dohodě s místními bychom je chtěli ještě o něco rozšířit. Dále máme v plánu přestavbu bývalé úpravny vody z 90. let na bytový dům. Podle dosavadního návrhu by tam mělo vzniknout osm malometrážních bytů. S tímto projektem bychom chtěli jít na ministerstvo pro místní rozvoj a pokusit se získat dotaci.

starosta Popelína Tomáš Zaňák

Starosta Popelína Tomáš Zaňák.1. voda:
Vzhledem k tomu, že nemáme kanalizaci, tak se jedná o vodné, a to už máme po tři roky stejné, tedy 35 korun 84 haléřů bez DPH. Ale pro letošní rok se zvýšila sazba DPH na 15 procent, což se projevilo i na konečné ceně pro občana – 41 korun a 22 haléřů za kubík. Tato cena zůstane i příští rok.

2. odpad:
Skutečné roční náklady na osobu za rok u nás činí zhruba 900 korun. Pro příští rok zastupitelstvo odsouhlasilo platbu ve výši 440 korun, což je o deset korun víc, než letos. Před tím jsme čtyři roky cenu drželi na čtyřech stovkách a je lepší zdražovat postupně.

3. prioritní investice:
Největší investicí s celkovým nákladem kolem 2,5 milionu korun by měla být modernizace lesních odvozových cest, kde již máme schválenou dotaci. Dále chceme vyměnit část oken ve škole z Programu obnovy venkova a pořídit nový územní plán.