Svazek obcí regionu Třeboňsko (SORT) žádal v minulém roce Jihočeský kraj o příspěvek ve výši jednoho milionu korun na pořízení radarů a blikačů k přechodům pro chodce.Na poslední valné hromadě ale musel SORT přijmout rozhodnutí o zredukování počtu pořizovaných zařízení, protože od Jihočeského kraje získá pouze polovinu požadované částky, tedy 500 tisíc korun.

„Rozhodli jsme, že zbylé finanční prostředky si bude muset každá obec doplatit sama," uvedl předseda Svazku obcí Zdeněk Mráz. Podle jeho slov byl právě o zmíněné bezpečnostní prvky zájem a radary si tak v blízké době pořídí v Hamru, Hatíně, v Chlumu u Třeboně, Stříbřeci, Plavsku a Lásenici. Blikače, které zvýrazní přechody pro chodce, se nově objeví v Novosedlech nad Nežárkou a v Třeboni.

„Třeboň na své náklady pořídí blikač k přechodu v Táboritské ulici před Obchodní akademií," prozradil Zdeněk Mráz a dodal, že úpravy město přijdou na více než 100 tisíc korun. „Víme, že v místě je zvýšený výskyt chodců, a je proto nutné zajistit jejich bezpečnost. Proto zde dojde k zúžení vozovky a vybudování bezpečnějšího přechodu právě i díky zmiňovanému světelnému prvku," rozvedl.

Svazek obcí regionu Třeboňsko již rozhodl, že v roce 2013 bude žádat finanční prostředky pro dětská hřiště.

Petra Jouzová