Sto let letos uplyne od chvíle, kdy vznikla jindřichohradecká obchodní akademie, tehdy pod jménem městská dvouletá obchodní škola, která v rámci oslav připravila hned několik akcí.Jednou z nich je slavnostní setkání, které se uskuteční již zítra ve 13 hodin, kdy by se v kapli sv. Maří Magdalény v Jindřichově Hradci měli setkat zástupci Jihočeského kraje, tedy zřizovatele současné Obchodní akademie TGM, s představiteli města a školy, ale i celá řada dalších významných hostů.

Hned následující den se jindřichohradecká obchodní akademie otevře široké veřejnosti. Den otevřených dveří bude ale i příležitostí pro setkání někdejších absolventů a pedagogů, kteří si tak společně po letech na půdě školy mohou zavzpomínat.

„Z hlediska historie je to sice krátký úsek, ale z hlediska trvání jedné instituce je to významná událost," uvedl ředitel školy Josef Janda. „Touto událostí se zabýváme již zhruba rok a po celou tu dobu se nám hlásí bývalí studenti a mají zájem se toho zúčastnit," zdůraznil. Dodal, že i díky nim škola získala množství nejrůznějším materiálů a fotografií. Některé z nich byly použity v almanachu, který bude v prodeji právě v rámci Dne otevřených dveří. Návštěvníci kromě prohlídky samotné budovy budou moci shlédnout dobové materiály a nejrůznější artefakty spojené s místní školou.

Absolventi, kteří se o víkendu chystají do Jindřichova Hradce, si při příležitosti stoletého výročí školy houfně plánují také vlastní třídní srazy. „Sejdou se tady mnozí skutečně po mnoha letech a spojí vše s návštěvou školy i se srazem," potvrdil Josef Janda a dodal, že věří, že sem bývalí studenti vracejí rádi.

Petra Jouzová