Uzavírka nastala kvůli celkové rekonstrukci dvou mostů. Objízdná trasa pro vozidla nad 3,5 tuny vede přes Domanín, Kojákovice a Hrachoviště.
Řidiči osobních automobilů si však mohou 22kilometrovou objížďku významně zkrátit. Kudy, to vysvětlil třeboňský místostarosta Zdeněk Mráz: „V Třeboni projedou přes takzvanou hradečkovou hráz, která je v blízkosti Mokrých luk. Tato objížďka pak vede téměř souběžně s původní silnicí.“

Zhotovitel stavby, kterým je Jihočeský kraj a společnost Eurovia, zajistil na trase náhradní autobusovou dopravu v podobě mikrobusu.

„Na začátku týdne s ní nastalo několik zmatků. Spoje neměl zhotovitel úplně dobře popsány. Komplikace jsme napravili detailním vysvětlením. Je dobře, že jsou tento týden prázdniny. Než nastoupí děti do školy, budou mít náhradní dopravu lidé již vyzkoušenou,“ doplnil třeboňský místostarosta.

Oprava obou mostů spočívá v kompletním odstranění starých staveb a překládce vedení elektřiny, vody, telefonu a položení přípravy pro plyn.
Za příznivých podmínek otevře zhotovitel cestu dříve, i když na mostech budou práce ještě pokračovat. Poslední most, který se nachází u Mikrobiologického ústavu v Třeboni, čeká oprava na jaře příštího roku. Poté dostane silnice v celém úseku ještě nový asfaltový povrch.
Lidé cestu přes hradečkovou hráz využívají.

„Dobu uzavírky musíme nějak vydržet, protože novou silnici potřebujeme. Neoficiální trasu nyní s opatrností projet lze. Objížďka je ještě ve zkušební době, než si na ni lidé zvyknou,“ míní například Marie Čápová z Branné.