Primář dětského oddělení Jakub Rytíř byl již i jako radní města strůjcem myšlenky, že podpora města nemocnici by měla být pravidelná a v odpovídající výši. V minulosti tak již město přispělo k nákupu masážní vany pro rehabilitační oddělení, nového sanitního vozu a nyní půlmilionová částka pomohla s nákupem nového přístroje pro dětské oddělení. Jak zmínil starosta Stanislav Mrvka, Jindřichohradečáci včetně zastupitelů již chápou nemocnici nejen jako zařízení krajské, ale především jako místní. "Jsou tady léčeni především lidé z Hradce a našeho regionu a příspěvek je sice v rozpočtu nemocnice symbolický, ale jsem rád, že je vidět konkrétní věc, která je potřebná a můžeme tak přispět ke zlepšení chodu nemocnice. Všem budoucím dětem bych ale popřál, aby nemusely využívat této služby, nicméně pokud k tomu dojde, aby ta pomoc byla připravena," vypověděl starosta.

Jak vysvětlil primář Jakub Rytíř, přístroj bude opravdu hojně využíván. "Novorozenecká žloutenka se týká přibližně každého druhého nebo třetího narozeného dítěte a je to tak nejčastější problém, který děti po porodu mají," upozornil.

Nový přístroj má podobu lůžka, které může sloužit více funkcemi. Vyhřívá jak zespod, tak i zvrchu, mimiko může být rovněž sledováno dechově i s ohledem na množství kyslíku v krvi, je možná i podpora dýchání. "Lůžko je vybavené vlastně všemi přístroji, které potřebujeme. Když sestřičky zjistí, že je dítě žluté nebo mají podezření, je součástí lůžka přístroj, kterým se dá žloutenka měřit. Bliknutím na kůži novorozence se zjistí hodnoty žloutenky, aniž by se musela miminku odebírat krev," vysvětlil primář. Pokud jsou hodnoty vysoké, je možné ihned začít léčit ultrafialovým zářením. Lampa je rovněž součástí vybavení.

V Jindřichově Hradci je v provozu nový moderní babybox.
V Hradci je v provozu modernější babybox

Oproti dříve používaným lampám je tato účinnější a děti tak v lůžku stráví méně času. "Léčba novou lampou trvá zhruba 24 hodin, dříve ta doba byla i trojnásobná," upřesnil Jakub Rytíř. S péčí na oddělení jsou spokojené i maminky. Marcela Kořínková, která zde v pondělí porodila syna Ondřeje, nové metody vyšetření vítá. "Mám čtyři děti, ale naštěstí žádné z nich problémy se žloutenkou nemělo. Ale je dobře, že se vyšetření dělají a mají na to i nové metody. Navíc čím méně je u toho bolesti, tím lépe," říká.

Celkové náklady na nové lůžko včetně přístrojů byly přibližně 520 tisíc korun.