Plasná – Již podvanácté se návštěvníkům otevřel vánoční dvůr v Plasné. Benefiční trhy tu každoročně pořádá občanské sdružení Proutek, které provozuje chráněné dílny a chráněné bydlení určené pro lidi s mentálním postižením. I letos byl o akci obrovský zájem.
„Slyšíme od našich i od návštěvníků, že je tady určitě víc lidí než minule, zdá se to i podle počtu aut," chválila si ředitelka Proutku Kamila Tomšíková a její slova potvrdila i Zdeňka Křikavová, fundraiserka Proutku: „Řekla bych, že tisícovka lidí už tady prošla. Je to určitě i tím, že není taková zima jako loni a lidé se tak i déle zdrží."
Dvůr statku v Plasné tak nebyl ani na okamžik opuštěný. Lidé nasávali vánoční atmosféru mezi stánky s adventními věnci, drobnými dekoracemi, šperky. Fronty se ale tvořily hlavně u těch, ze kterých se linula vůně pečených dobrot. Bramboráky a domácí houstičky šly z plechu rovnou k nedočkavým návštěvníkům.  Nejen pro něco dobrého na zub, ale i na divadlo, se sem přijeli podívat i Tadeáš a Dan Vichrovi s rodiči z Deštné. „Když to vyjde, jezdíme sem každý rok. Většinou si právě tady kupujeme adventní věnec," řekla Kateřina Žitová.
Právě nejrůznější vystoupení vždy alespoň na chvíli dala vydechnout prodávajícím. Tradičně velký úspěch měla skupina Hakuna Matata, ale především dětem se líbilo i divadýlko v podání Studia dell´arte o Vánocích za časů našich babiček. „Účinkující nám tu vystupují bez nároku na honorář a my se je každý rok snažíme obměňovat," dodala Kamila Tomšíková.
Každý rok jezdí do Plasné i rodina Čejnova z Děbolína. „Dověděla jsem se o tom od bývalé kolegyně, která v Proutku začala pracovat a tak sem už asi čtyři roky vždy před Vánocemi jezdíme," vysvětlila Daniela Čejnová, když si s dcerkami vybírala dárečky u jednoho ze stánků.
Výtěžek z benefičního trhu každý rok putuje na zajištění provozu chráněných dílen a bydlení, které nyní obývá dvacítka lidí. „Daří se vybírat kolem 40 tisíc korun a my se i díky tomu snažíme stále přibližovat služby našim klientům," uzavřela ředitelka sdružení.

Petra Jouzová