Konaly se zde Hry bez hranic České Kanady. Deset družstev se utkalo v zajímavých disciplínách, jejichž plnění vyvolávalo smích nejenom u samotných soutěžících, ale také u diváků.

„Takhle by se měli lidé na vesnici bavit," znělo ze všech stran v sobotu odpoledne na hřišti v Horní Pěně, kde se konaly Hry bez hranic České Kanady. O zábavu nebyla opravdu nouze a při osmi soutěžních úkolech si na své přišli jak samotní účastníci, tak i diváci.

Na realizaci se podílely tři hlavní organizátorky, a to Hana Veselá, v jejíž hlavně se nápad zrodil, Monika Hrdinová a Gabriela Bočková. „Připravovaly jsme to zhruba pět měsíců a se samotným pořadatelstvím nám pomáhali další lidé. Chtěla jsem, aby obce z okolí měly k sobě blíž, aby se lidé lépe poznali a pobavili se. A protože Horní Pěnu ještě protíná Česká Kanada, dostaly hry její název," naznačila Hana Veselá. Podotkla, že kladné ohlasy je motivují k tomu, aby se akce konala i příští rok.

Každý z deseti zúčastněných týmů si na úvod připravil vtipné představení, aby se diváci dozvěděli, s kým vůbec mají tu čest a už to začalo.

Šílená rodinka by název prvního kola a úkol, jak se ukázalo, nebyl vůbec snadný. Táta s mámou se museli hodit do gala nejdříve sami, pak miminku obléci slušivý overálek, dát plenkové kalhotky a odvézt ho v kočárku, respektive na kotouči k lahvi s mlékem, které muselo dítě vypít a rychle mazat zpět na start. Konzumace onoho dětského nápoje však mohla být náporem na žaludek, neboť sílu trávicího ústrojí prověřil také čtvrtý úkol, ve kterém museli účastníci brčkem společně zdolat dvoulitrovou lahev piva.

Nechyběl ani úkol budovatelský, který zněl: ze špaget a z modelíny postavit co nejvyšší útvar. Týmu hasičů z Hospříze se podařilo vybudovat 93 centimetrů vysoký objekt.

Napínavá byla také úloha na téma populárního seriálu o ordinaci a nikdo netušil, jak dlouho může trvat vytočení role toaletního papíru, který sloužil místo obvazu.

Mezi vtipné soutěže patřil i Diskopříběh, kdy měla družstva ze svých svršků udělat co nejdelší provaz. Včelí medvídci zase hledali poslepu kovová víčka a dávali je do plástů, nechyběla ani Řachanda, tedy soutěž s balonky a také vědomostní kvíz o České Kanadě a medvědech, které má Horní Pěna ve znaku.

Helena Vilímková, která hájila barvy Políkna, nešetřila chválou. „Jezdíme na různé soutěže a tady je to skvělé," zmínila. Členové domácího týmu SDH Horní Pěna si také pochvalovali. „U nás se pořád něco děje a tak to má být, zúčastňujeme se jako hasiči řady akcí, máme mladé soutěžní družstvo a zakládáme i tým žen," uvedla za všechny Dáša Šamanová.