Očkování se netýká dětí do 18 let. Počítalo se, že očkovací látky budou pro půl milionu lidí, protože jejich aplikace měla být ve dvou dávkách. Bezpečnostní rada státu však dnes rozhodla, že vybraní lidé dostanou dávku pouze jednu. Vakcíny tak vystačí celkem pro milion obyvatel. S očkováním by se mělo začít na začátku příštího týdne.

„Ještě jsem nebyla oslovena, abych se nechala naočkovat. Vakcíny jsou hlavně pro lékaře primární péče, ti se mohou rozhodnout, zda se nechají naočkovat. Vakcína není určena dětem do 18 let, proto ji mít v ordinaci ani nebudu,“ sdělila jindřichohradecká praktická lékařka pro děti a dorost Daniela Verdánová.

Nemocnost sezonní chřipkou teď podle jejích slov mírně stoupá, ale stav není zatím nijak závažný. Na Jindřichohradecku zatím podle informací z Krajské hygienické stanice nepřekročila hranici epidemie. Ta je 1500 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Ke konci minulého týdne jich bylo v regionu 1017. Pandemická chřipka může mít horší průběh u chronicky nemocných pacientů.

„Zatím jsem k prasečí chřipce žádné pokyny nedostala. Průběh nemoci je samozřejmě těžší u chronicky nemocných lidí,“ informovala interní specialistka Jiřina Kopačková.

Očkováni budou nejdříve lidé s chronickým onemocněním, dále pak lékaři a sestry, kteří o ně pečují. Pro dalších 2,5 milionu lidí, kteří nebudou očkováni, jsou připravena antivirotika. O očkování dětí se zatím neuvažuje, strach mají hlavně rodiče.

„Dcera měla zatím jen lehkou chřipku. Bojím se však rychlé nákazy, pokud by pandemickou chřipku přinesl někdo do jejich třídy. Doufám, že je alespoň dostatek léků,“ vyjádřila obavy Edita Koutná z Jindřichova Hradce.