Vyplynulo to z úterního jednání vedení radnice s šéfem odboru pro válečné veterány ministerstva obrany Eduarda Stehlíka.

Starosta Dačic Karel Macků vysvětloval situaci. „Byli jsme se podívat také přímo na místě, kde jsme se potkali i s odpůrci přesunu pomníku, s nimiž jsme vedli diskusi. Pan Stehlík chápe naši snahu zachovat pomníku pietu, ale naznačuje, že je třeba postupovat citlivě," sdělil Karel Macků.

Souhlasí s tím, že má být zachovaná pieta, ale… „V roce 1935, když bylo vybráno pro pomník čestné místo, tak byl v centru města úplně jiný život, nebylo tolik aut, pod lipkami se nekonalo tolik akcí. Můj názor je, že svět jde dál a pomník by dostal nové důstojné místo," míní Karel Macků.

Samotná revitalizace parku pokračuje, dělají se nové povrchy a připravují se sítě. Pokud by se pomník měl vrátit na původní místo, zásadně by se podle starosty změnila celá koncepce započaté revitalizace, musel by se předělat i projekt.

„Mohla by být ohrožena rovněž dotace ve výši zhruba 400 tisíc korun," zmínil Karel Macků. Celá investice představuje náklady za více než šest milionů korun.

Eduard Stehlík z ministerstva obrany po návštěvě v Dačicích Deníku sdělil, že zásadním problémem je, že město nepožádalo o souhlas s úpravou pomníku, který má statut válečného hrobu. „Ministerstvo již dodatečnou žádost od města Dačice obdrželo a prakticky musíme souhlas s povytaženým obočím vyslovit. Pokud nebude pomník nějak poškozen a nebo se nepřemístí na nějaké dehonestující místo. Nicméně, a v tomto duchu jsem hovořil ke starostovi, radnice bude muset vyvinout mimořádně velké úsilí, aby záměr vysvětlila občanům," uvedl k úternímu setkání Eduard Stehlík s tím, že s takovým porušením zákona se ještě za své praxe nesetkal. Doplnil, že pokuta je záležitostí krajského úřadu, ale přimlouval by se za to, aby raději třeba děti ze škol dostaly úkol, dozvědět se více o lidech, kteří jsou na pomníku napsaní. „Aby lidé z toho pomníku přestali být jenom písmeny na mramoru a aby z toho všichni něco měli," naznačil.

Přiznává, že je tradicionalista a pokračuje, že když předkové přesunuli kašnu, aby na jejím místě vybudovali pomník, mělo by se jejich rozhodnutí ctít. „I když si myslím, že záměr revitalizace parku není špatný. Apeloval jsem však i na starostu, aby záležitost vyřešil ve vztahu k občanům, neboť zejména starší ročníky to vnímají jako necitlivý zásah," dodal.

Mezi odpůrce přestěhování pomníku patří dačický advokát Antonín Tunkl, který doporučuje, aby se pomník vrátil na původní místo. Také vysvětluje důvody, proč by se přesun pomníku, který je nyní rozebraný a čeká v kamenické dílně v Telči na restauraci, neměl dělat.

„Revitalizace je chválihodná, ale na pomník našich předků jsou historické odkazy. Byl umístěn v centrální části náměstí. Radnice původně chtěla pokácet strom, nakonec se ukázalo, že je zdravý a pomník by dostal nové pietní místo schovaný za tímto stromem. Mluvím s řadou lidí a každý se ptá, co se to udělalo. Tady nejde o jen o účel, ale o historický odkaz a na ten se nesahá. Vždyť pomník nezbourali ani fašisté a zůstal i za bolševiků," argumentuje Antonín Tunkl.