22.00 - Volební místnosti se až do sobotní osmé hodiny uzavřely.

19.20 - Do galerie přidány fotografie z Nové Bystřice a Sedla.

18.55 -Přibližně před hodinou odvolil v Nové Bystřici hejtman Jihočeského kraje a lídr krajské kandidátky ČSSD Jiří Zimola. K urně ho doprovázela partnerka a dcera Lara.

18.40 hod. - V pohotovosti kvůli volbám je také policie. Jak uvedla policejní mluvčí Hana Millerová, hlídky jsou posílené, aby zajistily hladký průběh voleb.

18.35 hod. - V Libořezích již několik voleb po sobě zasedají v okskové komisi samé ženy. Ale nijak si nestěžují. Volební místnost se nachází v budově bývalého obecního úřadu a občas se tam občané setkávají při kulturních akcích.

18.32 hod. - V Příbrazi panovala ve volební místnosti dobrá nálada. Smích přinesla i jedenaosmdesátiletá Marie Bočková. Poznamenala, že se musela vrátit domů pro občanský průkaz. Ale spojila příjemné s užitečným. Vyzvedla si na obci i pytle na odpad a také se vyptala, kdo by jí narouboval jabloň. "K volbám je třeba chodit, i když to dopadne jakkoli a pánové si udělají stejně, co budou chtít," dodala. Komise ve stejném složení pracuje již několik volebních období. "Baví nás to, setkáme se s lidmi, které kolikrát ani za rok nevidíme. Minule jsme šli v pátek rovnou na ples, takže jsme tu seděli róbách a ráno jsme museli včas otevřít. Někdo se na nás přišel i podívat," shodovali se členové komise.

18.30 hod. - Hlavní nápor voličů hlavně v menších místech už asi skončil. Například v Libořezích řada lidí chodí k urnám, když přijíždí autobusem domů z práce. . Někdo si to nechá i na sobotu. "Také se nám kdysi stalo, že přišel volič těsně před uzavřením volebních místností," uvedla předsedkyně komise Libuše Foltýnová.

17.37 hod. - Přidány fotografie z Třeboně, Ponědraže a Kolenců.

16.50 hod. - Ani v Kolencích, místní části Novosedel nad Nežárkou, se zatím volební žně nekonají. "Myslím ale, že lidi přijdou navečer, my jsme také tak chodili, když jsem ještě neseděla tady v komisi," říká tamní předsedkyně Jaroslava Maryšková. Kromě místních tady již odvolili i tři chalupáři na voličský průkaz. "Předpokládá se, že jich tentokrát bude víc, běžně tu bývají tak dva," připustil zapisovatel Josef Homola.

16.35 hod. - Přidány fotografie z volebních místností v Příbrazi, Stříbřeci, Žíteči a Starém Městě pod Landštejnem.

16.00 - Do galerie přidány fotografie voleb z Horní Pěny.

15.50 - V menších obcích je volební účast zatím spíše nízká, více voličů se očekává až večer. V Záblatí zatím do volební místnosti přišli pouze čtyři voliči z celkových 66. Mnoho lidí zatím neodvolilo ani v Ponědraži. Z celkem 102 se jich zatím dostavilo sedm. Jednou z nich byla i Růžena Kulhánková, která volbu spojila s projžďkou na kole. "Já chodím volit pokaždé a myslím, že by to tak měl dělat každý. Volební právo se přece dlouho vydobývalo a teď spousta mladých ani k volbám nejde," upozornila Růžena Kulhánková.

15.42 - Do galerie přidány fotografie voleb v Českých Velenicích.

15.30 - Bez problémů se volby rozjely i v Dačicích. "Zatím nemám informace tom, že by se někde něco zadrhlo," uvedl tajemník městského úřadu Karel Macků.

15.20 - V Lomnici nad Lužnicí do této chvíle přišlo do volebních místností zhruba deset procent voličů. Mezi těmi, kteří vhodili do urny svůj hlas, byl i exposlanec Michal Doktor, který výsledky nevidí příliš optimisticky. "Obávám se, že vše skončí patem a je zde reálné nebezpečí, že se volby mohou v průběhu příštího roku opakovat," obává se Michal Doktor.

15.05 - V Libořezích, což je třetí volební okrsek obce Stříbřec, odvolilo z 54 voličů již 16. Pět jich přišlo vhodit svůj hlas do urny s volebním průkazem.

15.00 - Bez jakýchkoliv komplikací se podle tajemnice Hany Dvořákové podařilo zahájit volby i v Českých Velenicích.

14.50 - Podle tajemníka jindřichohradeckého městského úřadu Karla Přibyla se zahájení voleb obešlo ve městě nad Vajgarem bez komplikací. "Jsme také v terénu, právě teď se pohybuji v 6. základní škole, abychom byli v kontaktu s komisemi a dokázali například operativně doplnit chybějící materiál. Zatím však žádné problémy hlášené nemáme," tvrdí tajemník.

14.35 - Ve Stříbřeci bylo zatím volit devět místních občanů a jeden se dostavil s volebním průkazem. "Větší účast očekáváme, až přijedou autobusy a lidé dorazí z práce," konstatovala předsedkyně volební komise Marie Bauerová. K urně přišla i Lenka Kotková. "Volit chodím pravidelně a mám svou stranu, které dám pokaždé hlas," prozradila.

14.18 hod. - V Žíteči má už odvoleno celkem 16 lidí, z toho 8 na voličský průkaz. Jako první přišla Alena Šimková, která chodí k volbám pravidelně a pokaždé volí stejnou stranu.  Svůj hlas přijel odevzat i herec Vítězslav Jandák se svojí manželkou.

14.10 - Jako první přišel do volební místnosti v jindřichohradeckém 1. okrsku, který je v 1. základní škole, jen několik vteřin po 14. hodině Hradečák Lukáš Vodička, jenž pracuje jako tesař. K volbám prý chodí pravidelně. "Tentokrát jsem tu hlavně proto, že se obávám, aby nezískaly převahu nedemokratické strany," vyjádřil svou obavu Lukáš Vodička.

14.00 -Volební místnosti v celé republice se otevřely.

13.20 hod. - redaktoři Jindřichohradeckého deníku vyjíždějí do terénu, aby vás mohli zásobovat aktuálními informacemi z volebních místností v různých koutech regionu.

13.00 hod. - Do otevření volebních místností zbývá poslední hodina.

Pro voliče nemusí být překážkou ani neplatná občanka či její ztráta. Matriky jsou připravené na počkání vydávat zvláštní doklady s omezenou platností po celou dobu konání voleb, tedy jak v pátek odpoledne a večer, tak v sobotu.

Ještě nyní můžete svůj úřad, a v průběhu voleb svou komisi, požádat, aby například za vaším rodičem či sousedem došli s přenosnou urnou.

12.20 hod. - Ve volebních místostech již členové okrskových volebních komisí připravují vše potřebné. Do zahájení voleb zbývá 100 minut.

Volební speciál Deníku, kde najdete dění z celé republiky je ZDE

NEZAPOMEŇTE! – volební místnosti se otevřou v pátek ve 14.00 a zavřou se ve 22.00 h. V sobotu se otevřou 
v 8.00 a zavřou se ve 14.00 h. – pokud jste nenašli ve schránce volební lístky, obdržíte je ve volební místnosti. – vezmete si s sebou platný průkaz totožnosti (občanský průkaz nebo cestovní pas). – do obálky vložte 
volební lístek jedné strany. Na lístku můžete za plentou udělit čtyři preferenční hlasy formou kroužkování. V pondělí 28. října (den státního svátku) náš Deník nevyjde.

V minulých parlamentních volbách v květnu 2010 přišlo k urnám 62,67 procenta voličů. Bylo to o téměř dva procentní body méně, než v předchozích volbách do poslanecké sněmovny v roce 2006.

Na odpověď na otázku, jaká bude volební účast letos, si však budeme muset počkat do sobotního odpoledne, kdy se úderem 14 hodiny volební místnosti opět uzavřou.

Největší volební účast v regionu měla v roce 2010 Hadravova Rosička – přes 83 procent a naopak mezi poslední v pomyslném žebříčku patřila Dešná s 38 procenty.

Na zpravodajství se můžete podílet i vy. Můžete zasílat fotky právě z vašich volebních místnosti, napsat, zda máte nějakou zajímavost a podobně na redakce.jindrichohradecky@denik.cz

Kompletní výsledky voleb ze všech obcí na Jindřichohradecku přineseme v úterním vydání Jindřichohradeckého deníku.

A jak to bude letos?

Po celé dva dny vám budeme na webu Jindřichohradeckého deníku přinášet aktuální informace z dění ve volebních místnostech a posléze i komentáře z volebních štábu a veřejnosti.