Zejména současní mladí rodiče v řadě případů ještě nemají vybudovanou dostatečnou zodpovědnost a smysl pro povinnost.

To, že přibývá rodičů, kteří upřednostňují své zájmy nad potřebami dítěte, potvrzuje i vedoucí jindřichohradeckého sociálního odboru Zdeňka Šindelářová a dodává, že často je součástí i konzumace alkoholu a hlavně drog.

Před nedávnem řešila případ rodičů ani ne ročního dítěte, kteří byli pod vlivem alkoholu, i jindřichohradecká městská policie. Podle vrchního strážníka Luboše Müllera přijali před 21. hodinou oznámení, že po sídlišti Vajgar se pohybuje značně podnapilá žena s kočárkem.

„Hlídka provedla kontrolu a jednadvacetiletou maminku se jim podařilo dohledat na autobusové zastávce. Od svědků zjistili, že dítě si od ženy převzal nějaký muž, který odešel opačným směrem," popisuje začátek akce Luboš Müller.

Vzhledem ke značné opilosti žena, která nadýchala přes 2,1 promile, nebyla schopna uvést, kde bydlí. Strážníci ji proto požádali, aby jim poskytla telefonní kontakt na jejího partnera. Poté ženu odvezli do místa bydliště a předali do péče partnera. Ten byl však podle Luboše Müllera rovněž pod vlivem alkoholu a nadýchal přes dvě promile, takže bylo nutné přivolat pracovníky odboru sociálních věcí.

„Stav muže a značný nepořádek v bytě vyvolal obavu, zda jsou vůbec rodiče schopni řádně zabezpečit potřeby dítěte," podotkl vrchní strážník.

Strážníci z obavy, že rodiče v důsledku své opilosti ani nebudou schopni o batole se postarat, zavolali „sociálku". Na místo se podle vrchního strážníka Luboše Müllera dostavila pracovnice odboru sociálních věcí, která se souhlasem rodičů nechala dítě převézt do zdravotnického zařízení.

Jak vysvětluje vedoucí jindřichohradeckého sociálního odboru Zdeňka Šindelářová, v takových případech se nejdříve oslovují příbuzní. „Zjišťujeme, zda babička nebo teta či nějaký další příbuzný by se o dítě mohl postarat. Volit zdravotnické zařízení je krajní nouze. Někdy třeba jen na noc a ráno oslovujeme příbuzné," říká Zdeňka Šindelářová. Pokud se jedná o opravdu ojedinělé selhání, tak není vyžadovaná nějaká zásadní léčba. „Když ale máme informace, že se jedná o opakovaný exces, tak musejí rodiče do péče odborníků a donést pak potvrzení, že léčba přinesla nápravu a mohou se starat o dítě," doplňuje.

Podle jejích slov případů mladých rodičů, kteří v péči o potomka selhávají, přibývá. „Jsou ve věku okolo dvaceti let a bohužel, užívání návykových látek je daleko větší trend než alkohol," dodala.