Nyní přijdou na řadu Novořecké splavy, které do budoucna převedou více vody.


Na hráz, která se při povodních v roce 2002 v jednom místě protrhla, a valící se voda začala silně ohrožovat obyvatele Třeboňska, přijel i ministr zemědělství Petr Gandalovič, neboť akce byla financována právě z jeho ministerstva.

„Je to pro mě důkazem, že výstavba protipovodňových opatření běží rychle a plynule. Na následující roky máme připraveno 14 miliard korun, které chceme plně využít,“ uvedl ministr.

Celkové náklady na rekonstrukci úseku Novořecké hráze podle generálního ředitele Povodí Vltavy Jana Slance činí 130 milionů korun a do třetí etapy, tedy splavů by mělo přijít 78 milionů. Nutno podotknout, že první etapa, kdy se opravovalo právě protržené místo hráze, se dokončovala v roce 2003.Jak zdůraznil, přítomní stojí na historickém místě, kde se všichni přenesli z 16. století, kdy bylo dílo budováno, do století 21.

Hráz je stabilizovaná zaberaněnou štětovou stěnou. A v místech, kde to nebylo možné, je použitá metoda tryskové injektáže. Samotná koruna hráze se o půl metru zvýšila.

U projektu Rozdělovacího objektu Novořecké splavy je zásadní posun v tom, že stávající splavy s profily 9,1 a 9,6 metru nahradí nové s větším profilem, a to patnácti metrové.

„Při povodni v roce 2002 jsme naměřili průtok kolem 600 kubíků za vteřinu. A ukázalo se, že zařízení nedokázalo takovou vodu převést bezpečně, a proto musí mít větší kapacitu. Hledali jsme s projektantem a Správou Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko takové řešení, které je přijatelné, neboť součástí jsou i stavby jako rybí přechody a podobně. Snažíme se vyjít vstříc i ochraně přírody a vytvořit z tohoto hlediska dílo, řekněme nekonfliktní,“ zmínil Slanec.

Stavební práce, které právě odstartovaly, pochopitelně i v samotném místě stavby omezí vodáckou sezonu.

Podle Slance by omezení nemělo být veliké, ale občas vodákům nezbude, než lodě přenášet. „Rozhodující část stavby chceme dokončit ještě letos a v říjnu příštího roku by měla být hotová,“ dodal.

Starosta Třeboně Jan Váňa na adresu zrekonstruované Novořecké hráze řekl, že se jedná o asi nejvýznamnější protipovodňové opatření na Třeboňsku. Ale nesouhlasí moc s názorem ministra Gandaloviče, že to jde rychle. „Je škoda, že to trvalo tak dlouho, a to nás ještě budou čekat další etapy,“ míní Váňa.

Je přesvědčen, že protipovodňová opatření nemohou být v gesci města, ale minimálně kraje, respektive státu. „Katastr města či obce je malý a jednotlivá opatření do sebe musejí zapadat, takže iniciativa je na kraji a státu. Drobné věci, které jsme schopni ovlivňovat jako čistění stok, samozřejmě realizujeme,“ dodal.