Každý první pátek v měsíci oslovujeme starosty a necháme je reagovat na aktuální dění. Tentokrát jsme se ptali:
Ovlivní úspory ministerstva kultury, respektive škrty příspěvku na internet i knihovnu ve vaší obci?

Jaroslav Čapek, Kunžak
Zrušení příspěvku na internet v knihovnách není jediná věc, kterou chce ministerstvo kultury omezit. Škrty plánuje ve více oblastech.  Zatím k tomu nedošlo, ale pokud mohu říct názor pouze jako jeden ze zastupitelů, tak bychom chtěli internet v knihovně zachovat. Proto bych byl určitě pro, aby obec tuto službu podporovala také v budoucnu.

Filip Mencl, Novosedly nad Nežárkou
Kroky ministerstva kultury se v tomto případě návštěvníků naší obecní knihovny nedotknou. Vzhledem k velmi dobré spolupráci s poskytovatelem internetu, kterým je společnost JH Comp, jsou tyto služby poskytovány zdarma. Obyvatelé Novosedel nad Nežárkou tedy nemusí mít obavy, že by o internet v obecní knihovně v budoucnu přišli.

Karel Fürst, Majdalena
Obyvatelé obce dříve do knihovny chodili často. V současné době ji již kvůli této službě tolik nenavštěvují. Je to hlavně z toho důvodu, že mají připojení k internetu doma. Kdyby ministerstvo kultury opravdu zrušilo dotaci na internet v knihovně, už bychom tuto službu dále neprovozovali. Nemáme nyní tolik finančních prostředků a jsme zadlužení kvůli kanalizaci.

Bohumil Rod, Jarošov nad Nežárkou
Kdyby se takto ministerstvo rozhodlo, pravděpodobně bychom přešli pod bezdrátovou síť a využili bychom služeb některé ze společností poskytující připojení. Museli bychom vypsat výběrové řízení. Rozhodně bychom ale tuto službu v knihovně zachovali. Jedná se o velkou službu pro obyvatele, která má již svou tradici a lidé jsou na ni zvyklí.